Smafu.w126 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 358537

Én hirtelen felindulásból első megérzésre három dolgot cserélnék, de minimum ellenőriznék:

 

Turbó vestgate szelep működését, hogy nem e szorul, és a druplabda nincs e átszakadva.

Turbónyomás érzékelőt.

Beszívott levegő hőmérséklet érzékelőt.

 

Gondolom az alap MAF szenzor csekkolásán túl vagy.

 

 

Sajnos sokszor a beírt hiba csak egy következménye a valós hibának, pl a 290TD esetében úgy (is) észleli az EGR működését, hogy kell legyenek bizonyos érték változások EGR munka közben, tehát turbó töltésben kell nyomás változásnak fellépni, valamint a beszívott levegő mennyisége is változzon kell! Ezek közül beáll bármelyikben határon kívüli változás, vagy éppen nem történik, akkor az ECU hajlamos az EGR-re hibát dobni, hiszen ő küldött parancsot az EGR-nek, a szelep nem dob hibát, így biztos az EGR szelep az aki "nem dolgozik", puff, hibát neki! Közben simán lehet, hogy az EGR működtetése közben az ECU által a turbónak is egyéb adott parancs nem került végrehajtásra, mert a vesgate, vagy a druplabda nem végzi a melót rendesen. Vagy ha pl alsóbb, finomabb változási tartományokban pl ha nem mér már jól a turbónyomás szenzor, de kissé nagyobb mozgásokat jelez, az ECU jónak látja, így megint az EGR-re vezeti vissza a bűnösséget.

 

Nem mellesleg úgy egy hónapja W210 E300 OM606, hiba: EGR szelep meghibásodás, és nem azonosítható sebesség fokozat hibával gyötörte az idegeim, mert EGR rendben volt, váltó hibátlan volt garantáltan mert minden live check tökéletes volt.

Tök véletlen kivettem a MAF szenzort (ez azután volt már, hogy majdnem rendeltem az EGR vezérlő szelepet, mert arra dobott hibát ugye..) és azt láttam, hogy a MAF szenzoron igen csúnya lerakódás volt! Megpucoltam, a helyzet nem változott, kapott egyet bontottan polcról, azóta a kocsi hibátlanul megy, és a MAF cseréjét követő első pillanattól kezdve!

 

Egyszóval ahogyan a vissza a jövőben a doki mondta: "Marti gondolkozz 4 dimenzióban", tehát ne akarj feltétlen hinni a diagnak, kicsit tágítsad a látókört és gyanúsíts másokat is!!

Előzmény: Templomegere W123/220D (358533)