Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.11.27 0 0 65906

"Én úgy gondolom hogy egy villanymotornak egy teljesítménye van."

 

Veszünk egy 3 kW-os villanymotort és üresjáratban pörgetjük (nincs a tengelyén semmi), szinte nem vesz fel áramot. Ha kiszámoljuk a teljesítményét, akkor azt látjuk, hogy ez valójában csak egy 40 wattos motor.

Most a motor tengelyére ráteszünk egy ventilátor lapátot, ekkor megnövekedik az áramfelvétele, de ez még mindig csak 1000 watt. Ezután a tengelyét elkezdjük beszorítani egy satuba, miközben 6000 wattos teljesítményfelvételt mérünk.

Ezek szerint hazudtak a motor tábláján, amire pontosan 3 kW van írva? Nem.

 

Én úgy fogalmaznám meg a dolgot, hogy minden működő villanymotornál van egy maximális** villamos teljesítmény, amit a motor károsodása nélkül képes tartósan a hálózatból felvenni. EZT adják meg az adattáblán  (és ebből az értékből lehet következtetni a mechanikai teljesítményre, ami ekkor a tengelyén várható).

 

** tehát egy 3 kW-os villanymotor nem fogja mindenáron a hálózatból felvenni és valahová mindenáron leadni mind a 3000 wattot (ha a tengelyén nem sikerül mindet leadni, akkor hő formájában, fűtőtestként), ez az érték csupán az ő lehetőséginek maximuma

Előzmény: szakmókus (65897)