morcos csodagyerek Creative Commons License 2015.11.26 0 0 1014

Sziasztok!

 

Én annakidején a jó öreg DOS-os Turbo Pascal 7-tel sajátítottam el a programozás alapjait. Most az ingyenes és Windows alatti Lazarust ízlelgetem, és az a kérdésem, hogy mik az eltérések benne a régi TP7 utasításaihoz képest? Található valami összefoglaló leírás a parancsairól, utasításkészletéről? (Bújom a netet, de eddig nem találtam konkrétumot ezzel kapcsolatban.)

Azért kérdezem, mert a TP7 és a Lazarus logikája és felépítése némileg elüt egymástól; a TP7-ben ugye kapott az ember egy üres kódablakot és oda pötyögte az utasításokat és kifejezéseket míg a Lazarus ehhez képest első ránézésre bonyolultabb, mert ott eleve kitölti bizonyos dolgokkal a nem is egy ablakot. Így is sikerült első nekifutásra összehoznom vele egy próba programot, bár ez mindössze abból áll, hogy van két gomb és egy szövegmező, ami kiírja, hogy éppen melyikre kattintott a felhasználó. Azért ennél magasabb szintre akarok eljutni vele, úgyhogy próbáltam azt elérni, hogy egérgomb lenyomásra gyújtson ki egy képpontot ott, ahová kattintottunk. Viszont úgy látszik, a putpixel(getx,gety,szin) utasítást nem ismeri, mert hibát írt ki rá a Lazarus (a függvényben természetesen egy színkódot adtam meg a szin paraméter helyén számmal.).

Tehát ezért kérdezem, hogy van-e valami kifejezetten lazarusos segédlet - lehetőleg - magyarul a világháló valamely bugyrában vagy tud-e valaki dióhéjban adni itt némi segítséget az elinduláshoz vele?