Podaxis Creative Commons License 2015.11.26 0 0 125011

A gombád egyértelműen Lycoperdon. Ha jól látom van egy elválasztó hártya ún. diafragma a gleba és a meddő rész között (ezt lesd meg alaposan). Ha igen, akkor egyértelműen a Lycoperdon pratense (ex Vascellum pratense), a többi (kifejezett szájadékkal rendelkezőnek) ilyen nincs. A spóra mérete stimmel, nagyon finoman pontozott amúgy ennél a fajnál.

 

A kapillícium/parakapillícium kérdéskört kéne még eldöntened. Ehhez meg  kéne nézned hogy vastag-e a fala a glebában talált fonalaknak, és hogy sűrűn szeptáltak-e. A kapillícium vastag falú, a parakapillícium vékony és sűrűn szeptált. Eldönti még a kérdést, hogy gyapotkékben a parakapillícium hidegen szépen megfestődik, míg a kapíllícium csak rövid forralás után (kiskanálban, öngyújtóval alápörkölve ép hogy megforrjon). Alápörkölés után viszont érdekességképp a parakapillícium elveszti kék színét (tehát pont fordítva működnek). A pöfik spórája nagyon hidrofób, felületükön légbubik vannak, így simán vízben, vagy más festékekkel nehezen látható az ornamentikájuk (plusz jó mikroszkóp kell hozzájuk, mert kicsi spórásak). Ezért ezeknek is pörkölj alá gyapotkékkel. 

 

Örülök hogy olyan gombász lettél, aki be mer rakni egy pöfit a mikroszkóp alá, hajrá! :) 

 

A susulykához így nincs hozzáfűznivalóm, nagyon sok más bélyeget is nézni kell hozzá, a nagyon fiatal példánytól kezdve a tönkön lévő cisztidákon át több mindent. Ilyen dudoros spórás faj is rengeteg van. 

Előzmény: bovista72 (124999)