naox Creative Commons License 2015.11.25 -3 1 16616

Óh, a jó öreg homonímia!

Kishazánkban az egyik szomorú dolog az, hogy az "elmélet" szót ellentétesnek érezzük a "gyakorlat" szóval, pedig az "elmélet" ellentéte a "kísérleti", és nem a "gyakorlati" (experimental/practical).

Valójában az általam leírt dolgok nem elméleti megközelítések voltak, hanem gyakorlati mérések. A jelenségeket nemcsak elméleti, de gyakorlati irányból is meg lehet, és érdemes is megérteni.

 

-----

Mikor kisgyerekként megtudtam, hogy a Föld nem lapos, és persze ugyanúgy megkérdeztem, hogy akkor az ausztrálok miért nem esnek le, akkor a nagyapám kivitt a kertbe, és megmutatta, hogy egyszerűen "látszik, hogy gömbölyű". Azóta én is megmutatom minden gyereknek. Ugyanis látszik, csak látni kell. Kell tudni értelmezni azt, amit mindenki más lát.

Erről szól a természettudomány.

A kocsmáig elmehetsz úgy is, hogy "gyakorlati" szempontból laposnak tekinted a Földet, sőt, még a Balcsira is leugorhatsz. De attól még "gyakorlati" szempontból a Föld gömb alakú, és akinek van hozzá szeme (elegendő kognitív kapacitása) az látja akkor is, ha csak a kocsmába megy, és nem a Nemzetközi Űrállomásra.

 

Szóval ne kavarjunk az elmélet-gyakorlat fogalmával akkor, ha csak a megértés mélységével van gondunk.

Előzmény: W_B (16615)