Sziasztok.
Túl vagyok életem első főzésén. :-)
Kb. 60-65°körül indult meg a szesz, majd végig átlag 85-90°-on csordogált.
Az első főzet totál opálos lett. Kérdeztem a segítőmet, hogy ezzel mit lehet kezdeni? Elmondta, hogy majd finomításkor le fog tisztulni...
A következő főzetnél már kristálytisztán indult, aztán ismét opálos lé csordogált, majd a végén kitisztult.
A harmadik főzetnél szintén tisztán indult, de a közepétől opálosan jött és így is maradt.
Mi lehet ennek az oka? Tényleg le fog tisztulni finomításkor?
És még valami:
Kérdezném a hozzáértőktől, hogy az alszeszt hogy kell higítani 25°-ra?
Pl. két adagból (2* durván 25 liter cefréből) van 9 liter 38°-os alszeszem.
Ha ezt 25°-ra akarnám higítani, akkor milyen képlet alapján tudom, hogy mennyi víz kell bele?
Ha már kérdezek: Miért kell felhigítani finomítás előtt?