Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.11.19 0 0 65811

"Ez a helyiség a konyha és nem mindig tartózkodunk ott, csak esetleg esténként, de szükség lenne mindenképpen a fűtésre."

 

Tehát a feladat hűvös helyiségben naponta kb 2 órára kellemesebb időt csinálni, nem gazdag ember számára.

És vásárolnék (legalább) 2 db kis teljesítményű olcsó elektromos hősugárzót, abból a fajtából, amelyik vörösen vagy sárgán izzik, a hőt tükörrel irányítja és meg lehet dönteni valamennyire. Ezek a hősugárzók hő-reflektorként működnek, tehát ezekkel a hősugárzókkal a cél NE a helyiség levegőjének felfűtése legyen, hanem az ott tartózkodó ember hővel történő "megvilágítása" (és nem az egész konyha, lehetőleg csak az ember kapja a sugárzott hőt) Azért nem elég egy hősugárzó, mert egyrészt több ember több helyen tartózkodik, másrészt pedig a hővel nem megvilágított (árnyékos :) oldalad fázhat, miközben a másik oldaladnak melege van, ezért több oldalról megvilágítva még összeadva is sokkal hevesebb villamos energia kell ugyanolyan meleg-érzethez, mintha csak egy oldalról történne a sugárzás.

 

Egy gyakorlati példa: barkácsoló munkahely kialakítása jéghideg (fűtetlen) garázsban. A munkaasztal felett kb 1 méterről egy 700 wattos hősugárzó fél sebességre kapcsolva (tehát 350 wattal) megvilágítja hővel az ember kezeit (+munkaterület) egészen a feje búbjáig, onnan átveszi a másik, szintén 350 wattos hősugárzó, amely az egész hátát világítja meg hővel. Akartam még egy harmadikat is az asztal alá, amely a lábakat világította volna meg, de erre nem lett szükség (nem ülőmunka, mozog közben, így a lába nem fázik). A tervek szerint a fűtetlen garázsban kellemes barkácsolást tesz lehetővé nagykabát nélkül is (persze mínusz marhasok fok esetén a hősugárzókat valószínűleg fel kell majd kapcsolni teljes erejűre). A 700/350 wattos hősugárzók ára kb 6500 Ft/db volt, a két db együttes áramfogyasztása (350 wattos módban) óránként kb 35 Ft.

 

 

Itt találtam most 5eFt-ért három sebességű (500/1000/1500 wattos) hősugárzót:

http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/39/40/1/275691-kvarc-hosugarzo-hqh-1500-3-2-1500w

de azt nem írja, hogy ezt hány fokban szabad megdönteni, ha ferdén lefelé vagy felfelé szeretnél sugározni vele.

Előzmény: Kamici (65807)