benbe Creative Commons License 2015.11.16 -1 0 424804

Mindent meg lehet tanulni, néha van is értelme dolgokat tanítani. Például Aranyhegynek van értelme, hiszen így ugyanazt a nevet viselheti majd a villamos végállomása és a vasúti megálló, míg a Bécsi út elnevezés esetén ez nem működhetne.

 

De a Csittényheggyel nem tudok kibékülni. Ez tipikusan egy olyan állomás, ahová életében egyszer utazik valaki és soha többet. A Zimmer Feri meg nem fogja a Csittényhegyet megjegyezni, azt fogja mondani még húsz évig minden vendégének, aki vonattal jön, hogy Keneseüdülőtelepen szálljon le. Teljesen logikus lett volna Balatonakarattya-Üdülőtelep néven megtartani a régi tagokat, mert csak adminisztratív okokból kell átnevezni. Illetve a kell itt is túlzás, hiszen Apaj állomása sem Apaj még.

 

Nyugaton az új megállók elnevezésekor igen gyakran használnak kéttagú neveket. West, Stadt, Dorf, stb. utótagokat kapnak. A kisebb településeken pedig minden megálló nevében benne van a város neve, pl. Graz Don Bosco, Graz Puntigam, Salzburg Gnigl, Chur West, S-chanf Marathon, stb., mert így informatív.

Előzmény: rm40 (424795)