Dydand Creative Commons License 2015.11.14 0 0 2691

Kedves matyukám!

Én (legutóbb) SEM a Pennyről írtam, hanem általánosságban a multikról (érdekel a kereskedelem, a vásárlói kultúra plusz a fogyasztói társadalomra ható reklámok. Olvastál esetleg Frederik Pohl-t? Reklámhadjárat? Vénusz üzlet? Sejtettem, hogy nem, pedig mindegyik nagyon jó!!!!)
Az hogy bármilyen bolti dolog szemétből készül (ahogy írtad is) ez teljesen egyértelmű dolog (és így is van), ahogy írtam is pár hozzászólással előbb (csak olvass utána). Ha rajtam múlna az összes ilyen ipari hulladékot betiltanám, de fogyasztói társadalomban élünk, így a legtöbb ember tapsol Iglo kapitánynak, a Knorr leveseinek, a Danone "joghurtjának", Uncle Ben szószainak stb. Én a legutóbbi hozzászólásomnál csupán azt írtam, hogy a saját márka nem jelenti azt, hogy rosszabb lenne, mint egy "igazi" márka. Azt tudni kell, hogy az igazi márka attól drágább, hogy a fogyasztó megfizeti a reklámköltségeket is, ami a márka árába be van téve (lásd 30 percenként mindenhol Ariel reklám, vagy Milka reklám, vagy sorolhatnám tovább).
Elmesélem hogyan is készül a saját márka: Van egy cég (lehet Tesco, LIDL, Penny, ALDI, SPAR, bárki) köt egy mennyiségi keretszerződést egy adott céggel (legyen ez mondjuk -de csak példaként!!!!!- az Univer). Neki ott van (az eszméletlen sós, cserébe nem igazán csípős, de a hazai tudatba erősként bemutatott) Erős Pista. Azt mondja az adott cég: én veszek tőletek garantáltan x mennyiséget a szerződés alatt a közösen megállapodott áron, cserébe XY nevű csípős paprikakrém legyen a neve, amin a mi logonk van, azaz saját márkaként szerepel. Pluszban ki tudjátok tenni a mi polcainkra az Erős Pistátokat is, erre és erre a helyre. Mit csinál erre a gyártó? Hétfőtől-péntekig a gépsoron az Erős Pistás üvegek futnak (hiszen alapvetően azt gyártja), majd szombaton ezeket az üvegeket kicserélik az ilyen-olyan multi saját márkás üvegeire, és abba töltik tovább a cuccot. Nnnnnna, ez lesz a valaki által lesajnált saját márka, ami jóval kevesebbe kerül, mint a "híres" és reklámozott valódi márka. Csak egy picit kellene érteni a vonalkódokhoz és minden tisztább lenne ;)

 

JA! Köszi, hogy kijavítottad a nevem, nem szeretnék hangya lenni :) (az angolban az ant=hangya, de ezt biztos tudod )

Előzmény: matyukám (2689)