krilin Creative Commons License 2015.11.11 0 0 171805

Köszönöm, bár jobb lenne ha ti is kiegészítenétek , írnátok saját tapasztalatokat, vagy olvasmányokból szedett okosságokat.

 

Kimaradt egyébként egy nagyon fontos, talán minden szintű futónak hasznos dolog. Ez pedig a 'hallgass a testedre' , tested jeleire duma. Ezt persze rengeteg mindenre rá lehet húzni a futásban, de egyik nagy előnye, hogy sok nyavalya megelőzhető vele.

 

Tipikus példa, hogy mondjuk valaki egy erős napot tervezett, intervallokkal. De még 15-20 perc bemelegítés után is merevek, fájnak az izmai a legutóbbi erős edzése vagy versenye miatt.

Sokkal jobban jár ha ilyenkor az erős edzést eltolja, csinál helyette egy regeneráló laza futást.

 

Egyébként azt mondják okosok, hogy magára a laza futásra is érdemes inkább egy tempó tartományként tekinteni, mint egy konkrét tempóként. Egy olyan napon amikor frissnek érzi magát az ember csinálhatja mondjuk 5:50-55 p/km-es tempóval a 60 perces laza futását, egy fáradtabb napon meg jobb inkább 6:05-10-esben. Nagy eltérés nem lesz intenzitásban, mindkettővel nagyjából ugyanazt az energiarendszert edzi, ha a pulzusa közben nem megy ki az adott zónából.

Segít sérülést is megelőzni ha több tempót használunk. A különböző edzéstípusok tekintetében is, de a laza futáson belül is jó dolog.