szuprolian Creative Commons License 2015.11.05 0 0 61837

Üdv!

Reggel indítanám az autót, de a kulcs elfordítása után nem teker az önindító, nem is kattog semmilyen hangot nem ad. (Műszerfal visszajelző lámpák, üzemanyag szivattyú, ablakemelő, rádió, világítás működik) A gyújtás ráadása után amikor indítanám kattant valami  relé ami szokott a biztosítéktáblánál, de nem történt semmi, a műszerfalon az összes visszajelző lámpa elaszik még elvan fordítva teljesen a kulcs de az önindító meg se moccan. Kiszedtem, megnéztem az összes biztosítékot a vezető és motor térben is de mindegyik jó volt, próbáltam a vezetékeket is megmozgatni, de utána se indult. Toltam előre hátra a kocsin, megmozgattam a sebességváltót, a gyújtáskapcsolónál a kulcsot is de semmi. (Egyszer már történt, ilyen ,de akkor indult reggel csak az első megállás után nem indult, de  kb 5 perc után egyszer csak beindult) Addig próbáltam indítgatni, hogy aztán már az a relé se kattant amit idáig lehetett hallani a biztosítéktáblánál. Ez lehet összefüggésben van azzal, hogy ekkor már kiírta, hogy Economy mode active és már az ablakot se lehetett lehúzni. Ez az üzenet a kulcs elfordítása után se tűnt el. Beszéltem egy autóvillamossági szerelővel, mondta, hogy toljuk be menjünk el vele és megnézi. Így is lett, második sebsebég fokozatban betoltuk és már indult is. Mire  odaértem vele (5-10km) menet közben elkezdet villogni a motor check lámpa és ANTIPOLLUTION FAULT hibát írt ki. Ahogy a szerelőnél kiszálltam belőle elég egyeletlenül járt a motor mondta a szerelő, hogy nem jár egy henger. Leállította, aztán ráadta a gyújtást és csodák csodájára elindult, de továbbra is egyenletlenül járt és ANTIPOLLUTION FAULT hibát írt ki. A negyedik ötödik indításra megszűnt ez a hiba és motor is szépen járt, minden henger ment. Megmérte az aksit az jó. 20-25 ször beindítottuk egymás után, minden alkalomra pöcre indult. Egész délután mentem vele semmi hiba nem volt. Nem tudjuk mi a baja, tudna esetleg valaki segíteni, hogy mi lehet a hiba oka. Keresgettem neten is, találtam hasonló eseteket, de semmi konkrét megoldást nem találtam.  

Még olyat szokott csinálni a kocsi, hogy amikor leállítom a motort, kiveszem a kulcsot akkor egy kis idő elteltével lekapcsolja a rádiót, de vissza kapcsolja pár másodpercre és megint le(ilyenkor kattan is valami relé). Rájöttem, hogy ezt akkor csinálja amikor a kormány megmozdul egy kicsit jobbra vagy ha mocorgok a kocsiba, gondolom ez sem normális?

Meg amit lejjebb olvastam nekem is szokott villogni a tompított fényszóró visszajelző lámpája. Nekem ezt akkor csinálja amikor az auto lighting active mód be van kapcsolva és az automatikusan felkapcsolt világítás mellett pl balra indexelve kanyarodok. De elmúlik a visszajelző villogása, ha hozzáérek az index karhoz. A világítás nem kapcsol fel-le, csak a visszajelzője mutatja azt. 

Ha tudnátok segíteni vagy esetleg tanácsot adni, nagyon hálás lennek, mert fogalmam sincs, hogy hol kapok ezekre választ, ha nem itt.

 

Citroen xsara 1,4i sx 2001.10.12 Alvázszám: vf741kfwb73257228