ciw Creative Commons License 2015.10.31 0 0 81754

Üdvözlök mindenkit!

 

Termotéka gázkazánnal kapcsolatban lenne kérdésem.

 

Tavaly költöztünk egy kétszintes családi házba össz 100nm. A fűtés egy termotéka gázkazán és egy vegyestüzelésű kazánnal van megoldva.

 

A gázkazánt rendberaktam most a nyáron, kitisztítottam, vettem bele hőfokszabályozót és hőmérőt mert az eredetiek nem voltak jók.

Visszaszabályoztam, mert úgy égett az őrláng is mint a disznóperzselő, a főégő, meg mint egy mig29 olyan hangal ment.

Mostmár szép kék lángja van és csendesebb is.

 

Sajnos termosztát nincs a házban, gondolom az előző tulaj 30 évig úgy fűtött, hogy a gázkazánon állította a hőfokot, a szivattyú meg 7/24 ben ment.

 

A kérdésem az, hogy mi az üzemi vízhőfoka a gázkazánnak?

 

Én szeretnék egy termosztátot felszerelni, hátha megtakarítanék egy kis energiát. (ha más nem a szivattyú nem menne folyamatosan, az is 75W)

Az jó megoldás -e hogy a termosztáttal nem a kazánt kapcsolgatom ki-be, hanem csak a szivattyút.

Az a gondolatmenetem, hogy a kazán hőfokszabályozót beállítom 50°C-ra és a szivattyút csak akkor indítom( a termosztát), ha a háznak van hőigénye.

Ebben az esetben ugye a kazán folyamatosan 50°C tartaná a benne lévő vizet, ha beindul a szivattyú, akkor mivel a beáramló hidegebb visszatérő víz visszahűtené a kazánt az begyújt és igyekezne a vizet ismét 50 °C-ra melegíteni. 

-Itt nincs -e olyan veszély hogy a kazán túlhevül, ha a termosztát leállítja a szivattyút, megáll a keringés, és a kazántest felforralja az éppen benne megállt vizet? (gondolom nincs)

 

A másik az eredeti megoldás, hogy a termosztát indítja a kazánt és a szivattyút is, de ez esetben ugye a kazán ki is hűlhet, és úgy tudom egy kazán nem szereti, ha hirtelen hidegről elindítják. ( bár a hőmegfutás itt is fennállna akkor, ha a szivattyú megáll) ezért gondolom ettől nem kell tartani egyik esetben sem.

 

Melyik a jobb megoldás?

 

Nyilván ha a vegyes tüzelésűt begyújtom, akkor a szivattyú folyamatosan megy teszek fel egy füstgáz hőérzékelőt, vagy egy csőtermosztátot a kazánhoz, hogy indítsa be a szivattyút ha a vegyes tüzelésűben van meleg víz. 

 

Persze ha odáig jutok teszek be egy 1000l-es puffert, mert elfér a kazánházban, de az még várat magára.

 

Válaszokat előre is köszönöm.