...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118071

Én pont most olvasgattam a deflegmációval kapcsolatban egy - számomra - érdekes írást.

Bár a napokban már elmagyarázta a lényegét egy fórumtársunk, azért gondoltam ezt is megosztom hátha valakinek segítek vele.

 

"A páracső szerepe a gőzdóm és kupola összekötésén kívül két nagyon fontos dologban rejlik. Az egyik, az úgynevezett részleges deflegmáció, magyarul léghűtés. A lepárlás során különböző anyagok illékonyság szerint egymáshoz képest eltérő időpontokban kerülnek a véghűtőbe. Ez a törvényszerűség eredményezi, hogy képesek vagyunk elválasztani elő, közép és utópárlatunkat. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy alkoholban dús legyen e lecsepegő elegy. Vagyis a cefre 3-10 százalékos alkoholtartalmát a második lefőzés végére 70-80 százalékra dúsítjuk. A léghűtés leegyszerűsített magyarazáta az, hogy visszacsapja a páracsőben (és a megfelelő kialakítású gőzdómban) azokat a gőzőket, amelyeknek még nem kellene ott lenniük, segítve ezzel a helyes elválasztást és növeli a gőzelegy alkoholkoncentrációját. Tehát elvárás, hogy a pára csőben lecsapódott vegyületek visszafolynak az üstbe, mert még ott van a helyük, de ez értelemszerűen csak akkor tud megtörténni, ha a páracső az üst fele lejt. Ellenkező esetben minden páracsőbe jutott gőz a hűtőbe kerül, rontva pálinkánk minőségét és felborítva a helyes alszesz-középpárlat alkoholtartalom egyensúlyt.A páracsövet a szakirodalom amúgy felszálló vagy emelő csőnek is hívja, utalva ezzel a hűtő fele történő emelkedésre."

Forrás: http://www.palinkafozokazan.hu/a-palinkafozo-valasztas-szempontjai-gyakori-hibak-amelyeket-on-ne-kovessen-el.html

 

Az én olvasatomban ez az írás és amit bujukcekmece is írt, azt jelenti, hogy a főző kupolát, valamint a páracsövet hűteni kell.

 

Jól gondolom?

Előzmény: Figyelget (118069)