Mindent tudó Creative Commons License 2015.10.29 0 0 3547

Akárhogy is! A készítők a jövőbe látás terén semmit se találtak el annyira pontosan, mint a társadalmi szinten jelenlévő nem törődömséget. Minden találmány az egyént szolgálja, az egyén jólétét és szórakozását.

 

Mire is gondolok konkrétan: Arra a jelenetre, amikor Martyhoz odalép az öreg, aki az óratorony felújítására gyűjt, ami már 60 éve nem ketyeg. 100 dolcsit kéne odanyomnia, hiszen része történelmi örökségünknek. Az ilyenekkel nem foglalkoztak az újra eltelt 30 év alatt sem. Még egy 3D-s hologramra se tellett, amire mondjuk átcserélték volna az eredeti fogaskerekes szerkezetet.

A pénz, ha gyűlt össze, nyilván máshova vándorolt, s ennek tetejében sok minden csak külsőségekben jelenik meg: Fiatalító klinika olyan jövőben, ahol közben hagyva van, hogy egy-egy negyed (pl. Hilldale) lecsúszott egzisztenciák és iszákosok gyűjtőhelyévé váljon.

 

Bármennyire is színes a jövő, úgy tűnik, az emberek csak magukra fordítják a kifogástalanul hasító tudományos felfedezéseket. Azt azért mondjuk szép látni, hogy egy lecsúszott egzisztenciájú környékről származó hilldale-i srác (pl. ifj. Marty McFly) is megteheti, hogy bejárjon a főtérre kólázni...

 

Tehát azért annyira nem lehet nagy a baj a társadalmi különbségeket tekintve. De e tekintetben minimum az alternatív 1985-től lényegesen elüt.

Előzmény: v_peti (3545)