Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2015.10.28 0 0 65482

Nem írtad, hogy miféle frekvenciára gondolsz, ezért a budapesti FM rádióadókra tippelek.

És azt sem írtad, hogy hol helyileg merrefele vagy, ezért feltételezem, hogy Budapest közepén lax, tehát hozzád képest minden irányban lehetnek rádióadók, tehát olyan antenna kell, ami minden irányból egyformán vesz. (ha egyik tippem sem jött be, akkor túl kevés információt adtál meg :)

 

Körbekörben egyenletes érzékenységű antennák közül a legegyszerűbb a függőleges negyedhullámú antenna. Az FM sáv közepes frekvenciája kb 98 MHz, erre a frekvenciára egy negyedhullámú antenna kb 75 centi hosszú. Tehát fogj egy 75 centis függőleges derótot és az egyik végit dugd be a rádiód hátulján a "FM 75ohm" jelű antenna csatlakozó aljzat közepébe**. Ezzel kész a legbutább FM antenna.

Valamivel jobb lesz a vételed, ha a fent említett antenna csatlakozás külső (föld) érintkezőjéről lelógatsz  egy másik 75 centis derótot a föld felé (szintén kb függőlegesen), ezzel a fenti negyedhullámú antennánkat kiegészítettük egy félhullámú dipóllá, ami persze még mindig nincs aszimmetrizálva és aminek az impedanciája sem igazán illeszkedik tökéletesen a rádió 75 ohmos bemenetéhez, de hát tíz perc alatt ennél jobbat nem lehet összeütni ;)

Ha ennél többre vágysz, akkor add meg a pozíciódat nagyjából (pl távolság Budapesthez képest), és/vagy kattincsá ide.

 

(**jobban jársz, ha a drótokat nem gyufaszállal peckeled ki, hanem veszel egy rendes odavaló antenna dugót és beleforrasztod)

Előzmény: Fázisceruza (65478)