krilin Creative Commons License 2015.10.28 0 0 171671

Helló!

 

Fontos leszögezni, hogy tempó futás alatt eltérő módszerek eltérő intenzitást értenek.

Van aki a latktát küszöbön, vagy a környéki intenzitáson edzést hívja tempó futásnak. Van aki a maraton tempón, tehát aerob küszöbön történőt hívja tempó futásnak. Más ez utóbbit 'steady state'-nek hívja. Ahány edző, edzésmódszer annyi elnevezés.

 

Laktát küszöbön nem 1 órán keresztül szabad, hanem azt szokták mondani , hogy egy edzett ember, kellően kipihenve max 1 óráig _tud_ futni ezen az intenzitáson. Ezért aki 60 perc körül fut félmaratont az a laktát küszöb környékén futja, de aki 60 perc alatt teljes erőből 'csak' 10 km-t képes lefutni, az a 10 km-t futja laktát küszöb környékén. Csak neki egy sokkal lassabb tempó tartozik a laktát küszöb intenzitáshoz.

 

Ha te a 14 km-t egy óra alatt tetted volna meg, akkor kb 4:17 p/km-es tempó körül lenne a laktát küszöböd, ezen elmélet szerint. Mivel azonban 70 perc alatt tetted meg (5x14km), ezért LT-nél lassabban futottál. Megfordítva: mivel 60 percnél jóval tovább (+10 perc) futottál 5 perces ezrekkel, ezért nem lehet 5 perc/km-nél az LT tempód.

 

A legtöbb edzésen (pl heti rendszerességgel) nekünk földi halandóknak viszont nem nagyon kell, nem szabad, nem érdemes LT-n 60 perceket futni. Amiket én látni szoktam amatőröknek szóló tervekben, azoknak a legerősebb heteiben is max 40 perceket kell laktáton futni. És ezek is többnyire 2 vagy akár 3 szakaszos bontásban vannak., ritkábban egyben. Ha megbontod több szakaszra, több időt tudsz laktáton edzeni, mintha egyben futnád az egészet.

 

A LT tempó futást mindig az adott edzettségi szinttől függő LT tempó környékén kell gyakorolni, függetlenül attól, hogy milyen távra készülsz.

Ezen edzések gyakorisága, illetve aránya a más típusú (gyors vagy lassú) edzésekhez képest lesz az, amikben különbözni fognak ilyen szempontból az eltérő távokra készített edzéstervek.

 

Egy elit félmaratoni vagy maratoni futó pl többet fut egy héten edzésen laktáton, mint egy elit 5 km-es futó. Utóbbi egy sokkal magasabb intenzitáson futja az 5 km-t, ezért egy más energiarendszert kell elsősorban edzenie (pl vo2maxot). Mindkettő csinál tempó futást és vo2max futást is, csak eltérő arányokban.

 

 

Előzmény: siroki2 (171667)