rézműves1 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 117955

Na végre már valaki kimondta a frankót. A múltkor amikor szóbakerült, nem akartam "lehúzni", de szerintem se ér egy fabatkát sem. Ezek a "definek", meg tisztítónak csúfolt "halotti urnák" hiába bővülnek ki, a szűk nyakon átpréselődött gőzök számára, hogy azok kitáguljanak és lecsapódjanak a "nyomásesés" következtében, ha rögtön ott a második szűkület, amin szintén át kell, hogy préselje magát. Az a nyomásesés csak az elején van nagyon rövid ideig, mert aztán a következő szűkület miatt beáll egy olyan egyensúly, mintha ott se lenne.

Ezt már itt is elmondtam, hogy 2011-ben, vagy 12-ben a városligetben, kiállították azt a 100-literes

egymenetes főzőt, amit állítólag a vastagabb pénztárcájú otthonfőzőknek szántak 1,5-milláért.

Nos amiért ezt elmondom, én hosszasan elbeszélgettem azzal, aki részt vett a tervezésében.

Ő beszélt nekem a keverő jelentőségéről a duplafalúban is.

De engem főleg a kisüstök és azok kialakításai (üstfedő és sisak formák) érdekeltek. Élelmiszer ipari mérnökként elég jól vágta a témát. Amit az egészből érdemes megjegyezni, hogy a gőzök áramlásának, a deflegmáció miatt a főzés folyamán szerinte komoly jelentősége van.

És ami a lényeg, hogy ez csak akkor alakulhat kedvezően, ha az üstfedő és a sisak, nagy átmérőjű nyílással csatlakoznak egymáshoz. Mert szerinte a gőzök így akadálytalanul áramolhatnak az üstfedőn keresztül a sisakba, ott többszörösen forogva akár le-föl, mert ne felejtsük el, hogy a sisak tetején ott a szűk cső és abba csak muszályból "mászik be". Így jöhet létre a jó deflegmáció.

Előzmény: bujukcekmece (117947)