Üdvözlet Mindenkinek!
Egy ideje már olvasgatom a fórumot, sok hasznos infót gyűjtöttem itt össze, amit szerencsére jól tudok kamatoztatni eme nemes nedű előállítására. :)
Gondoltam beszállok a társalgásba és regisztrálok.
Egy kis beszámoló az idei év terméséről, illetve pár észrevétel.
Idén kicsit későn tudtam nekilátni a gyümölcs előkészítéséhez, így sajnos a barack most kimaradt a repertoárból, de a szilva, körte, alma és birs már nem úszta/ússza meg a desztillálás végzetes erejét.
A szilva idén nem volt az igazi, legalább is nem minden fajtája. A korai fajták jól adták, minőségük is kiváló volt. A kevésbé csapadékos helyeken sajnos sok volt a gyümölcshullás, főként a szeptembertől érő terméseknél, a cukortartalmuk közelébe sem ért az elmúlt évek átlagához. Nyilván ez a mikorklimatikus hatás eredménye, itt a Mátra északi és a magasabban fekvő részein is hasonló volt a helyzet. Érdekes módon a déli oldalról hozott szilva még rá is húzott az előző évi kihozatalra. (400l-ből lett 60 liter 50%-os!) Három fajta szilvából készítettem párlatot idén, ebből kettő nem annyira tetszik, illatra és ízre sem éri el az előző évit. A nagy kihozatalú szilva (besztercei) viszont sok havernál már most díjat nyert, pedig még alig volt ideje pihengetni. :-)
Ez évben csak vilmoskörtét csináltam, abból viszont 800kg-ot dolgoztam fel, amit szártalanítás után darálás és pépesítés követett. Szerencsére az eszközöket elöblítő vízen kívül (ez kb. 10l/400kg) nem kellett hozzá vizet adnom, mert 2 nap után a pektinbontó hatékonyan feltárta a gyümölcsöt így már már csodálkozva tapasztaltam, hogy az állaga olyan lett, hogy még főzéskor sem kellett hígítani. Mivel sokat kellett után érlelni, így két lépcsőben készült el, és meglepő módon mindkét finomítás ugyanannyi mennyiséget eredményezett. Így összesen lett 72 liter kiváló párlat. Kóstolás után a főnököm is megsüvegelte, aki mellesleg bérfőzde tulajdonos (ami persze nem jelet semmit). :-)
Az alma és a birs még rotyog a hordókban, ez kb. 1200-1300 liter. A birs 3 db fáról jött csak, de közel 400kg volt. A termései a kora őszi sok esőnek hála igen megnőttek, voltak amelyek 500g feletti súllyal büszkélkedtek. Napfényes kezelést úgy láttam jónak, hogy kapjon egy keveset, ez kb 3%/hordó, birsnél 4%. A garázsban el is fogyott a hely, de hát mindennek ára van.
Ezek kifőzése lesz a kora téli program, kelleni fog hozzá pár nap szabi, de talán kibírom majd, miközben az előző évi termést ízlelgetem.
Jövőre a nyári gyümölcsökből is szándékozom készíteni cefrét, barack, ribizli és málna.
Rendszer fejlesztési projektek: egy mini Szőllősy-féle szűrőt fogok csinálni a jobb kozmaolaj elválasztáshoz. Tervbe van még egy normális hűtővíztároló tartály a szabadeséses vízhűtés megoldásához, így a kút hűs vize nyári főzésekhez még hasznosabb lesz. A helység kipofozása is sorra fog kerülni. Szeletelt tégla a falra, hidegburkolat az aljzatra.
Az alma-birs kombinációt már várom, mivel a kedvenc pálinkám. A tavalyiból sajnos már nincs, mert kelendő áru itt mifelénk.
Jó nedűt!