rézműves1 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 117818

Drága "gyerekeim"!   Egy picit sem akarjátok megtanulni, (ha már nem akartok visszaolvasni) hogyan kell célzottan visszakeresni? Miért akartok mindig bennünket "dolgoztatni". Tudom, hogy a "lustaság fél egészség" (én még voltam katona), de ez itt előtted egy nagyon okos könyv. Ebben minden benne van, (többszörösen is leírva) amit tudni akartok, csak meg kell keresni. Vagy otthon is átviszed a könyvet a szomszédba, hogy olvassa el neked és mondja el mi van benne, mert neked erre nincs időd?

Figyu! A itt a bal oldalon ott a Keresés csak be kell írnod mit keresel.  Csak kíváncsiságból beírtam, hogy birs cefrézés és kijött egy csomó. Tanuljátok meg és egyszerűbb lesz mindenkinek...

 

...Miklós1 2011.07.29
0 0 53291

Birs cefrézés: a félbevágott birseket 12-15 percre forrásban lévő vízbe teszem, csak, hogy megpuhuljon, mint a szilva. a forralólevet ugyancsak a cefréhez teszem. Nem lesz birskompót íze. Olvastam olyat, hogy valaki kompót ízre panaszkodott, de az biztos túlfőzte, vagy tett bele szegfűszeget:-)

 

Ezt csak annyival egészíteném ki, (habár nem vagyok birs szakértő) hogy én is elkezdtem félbevágni, de a tizedik után (a kezem majd szét ment) abbahagytam. Vizet forraltam egy 40-literes fazékban és egyben dobáltam a lobogó forró vízbe 4-5-kilós adagonként.

De én csak kb. 6-8-percig "főztem" és máris ment a 30-literes aprító hordóba, egy kis golden alma és egy kis víz társaságában. A golden alma is csak azért ment hozzá, mert a körölötte lévő almafák "piros" termését, magukhoz vették a "familiárisan pigmentált családok" gyerekei, akik a sárga almát ott hagyták.

Így is remekül megpuhult és egyáltalán nem lett "kompótos".  Viszont a Nabiti-féle "rettenetes" a 900W-os fúrógéppel (2800 ford/perc) 2-3-perc alatt híg pépet csinált belőle. A végén a maradék főzőlevet én is hozzáöntöttem a cefréhez. Szerintem 20-30% almával és egy kis vízzel + 5% napfénnyel, nagyon karakteres birspálinka készíthető.

 

 

Előzmény: Kariboy107 (117816)