rosie Creative Commons License 2015.10.24 0 0 138180

Sziasztok, Kedvesek! :)

 

Előre is elnézéseteket kérem, amiért mezei felhasználóként olyan kérdést intézek hozzátok, ami (talán) nektek is fejtörést okoz, de amivel tovább nehezíteném a dolgotokat: kérem, hogy - lehetőleg - olyan (számomra is) érthető válaszokat adjatok, amit továbbítani tudok egy hozzáértőnek, hogy a gyakorlatban megoldja. Ha van megoldás... (Muszáj, hogy legyen! :)) )

 

Először is arról, mire kellene ez a dolog. Van egy 26 éves, normál IQ-jú, de súlyosan autista nagykisfiam, akinek egyetlen érdeklődési köre a számítógép, és minden, ami ezzel kapcsolatos, ill. ezen keresztül elérhető. De - autizmusábó eredően - ez igen sajátságos felhasználói szokásokkal párosul. Ezek legfontosabbika, hogy kb. hetente "ghostolja" a gépét, ezáltal eltakarítva minden (szerinte) szemetet. Ezt most egy olyan ghost-lemezzel tudja megtenni, ami tartalmazza az "induló készletet", ide értve a kívánsága szerint feltelepített szoftvereket is. Mert mindennek "alányúl", belepiszkál a rendszerfájlokba is, megváltoztatgatja mindennek az összetevőt, átrajzolja a játékok szreplőit (ha engedi a program), szóval nagyon kreatív. ;) De már az is elegendő neki az újratelepítéshez, ha a több byte-ot lát a "tortaszelet" mellett foglaltnak, mint ami szerinte indokolt... Ja, a legfontosabb: mindezt Windows XP mellett műveli. Minderről sajnos nem lehet észérvekkel lebeszélni...

 

Három éve gyűjti a pénzét új számítógépre, amin már 8.1-est vagy 10-est akar, márciusra van beígérve neki, hogy megkapja. Csakhogy. Nehezen elért családi békénket kockáztathatja - mert voltak itt számítógép-földhözvágások is -, ha nem tudjuk addig megtalálni a Windows 8.1-hez vagy 10-hez a fentieket is tudó (vagyis a pluszként rátelepített szoftvereket is átmentő) programot, amit, akárcsak most, egy dvd-n bedug a gépbe (ami onnan bootol, vagymicsinál), és újra szól minden!

 

Informatikus ismerőseim - akik a korábbi mentőlemezeket megírták a fiamnak - azt mondják, a ghost már nem jöhet számításba, mert az dos alapú volt, az XP utáni Windowsok meg azt már nem értik. Meg még azt is mondják, hogy 8.1-re és 10-re nem is lehet ilyen rendszermentő lemezt készíteni. Márpedig nekem kell valami megoldást találnom erre (is)... :)

 

Tudnátok ebben segíteni? Minden tanácsot, okosságot előre is köszönök. :)

 

rosie