.ETNA. Creative Commons License 2015.10.22 0 0 4615

Ezek jó értékek, nekem 0,6 a CRP és általában kicsivel magasabb a gyulladás, viszont semmim sem fáj ... az a gond az autoimmun kórságok esetében, hogy - ahogy az immunrendszerünk sem egyforma - azonos betegség esetén is totál eltérő tüneteket produkálunk, teljesen másképpen reagálunk bizonyos gyógyszerekre, kezelésekre. 

 

Pl. egy epeköves, vagy túl sok gyomorsav termeléssel küzdő, vagy egy cukorbeteg, sokkal kiszámíthatóbb (az orvos által is "tervezhetőbb") módon reagál, pontosan tudható, hogy mi lesz, ha túl sok cukros ételt fogyaszt, vagy ha leesik a vércukor szintje, ha begörcsöl az epéje stb. Egy friss RA-s diagnózissal a "tarsolyodban", kb. kizárt, hogy előre tervezhess, mert teljességgel kiszámíthatatlan, hogy egy adott kezelésre, gyógyszerre, diétára, gyógymódra .. vagy pl. az időjárásra ... hogyan fogsz reagálni. Van, aki érzi az időjárásváltozást .. én pl. egyáltalán nem.

 

Sajnos, ez mindaddig így is marad, amíg az immunrendszer működésével kapcsolatban az orvostudomány leginkább csak tapogatózik, azt tudják, hogy hogyan kell egy epekövet eltávolítani, inzulint pótolni, szívbillentyűt cserélni, koszorúeret tágítani, de a leghalványabb fogalmuk sincs, hogy hogyan lehetne az immunrendszer működésének zavara esetén, valahogy "resetelni" és újraindítani :-) Csak a tüneteket, vagy a megváltozott működésből fakadó eseményeket próbálják korrigálni, gátolni. Vagyis azt nem tudják, hogyan lehetne az immunrendszerrel "megértetni", hogy ne pánikoljon, nincs ellenség, nem szükséges a TNF-alfát bőséggel termelni ... csak azt sikerült megoldani - s persze évtizedekkel korábbi állapothoz képest már ez is haladás! - , hogy pl. a TNF-alfát lekössék ... no de ha már van művér és hasonló extrák, hátha lesz ebben is néhány évtized múlva áttörés:-))

Előzmény: arin54 (4614)