Olvasgatva a fórumot erre a kérdésre és válaszra akadtam:
"mi a hiba a főzésben, ha az alszesz 70-ről indul vagy afelettről is néha, és az íze majdnem olyan, mint a kész párlaté?
Gyenge fűtés? Vagy ez nem hiba, ok így."
"Szerintem nagy a deflegmációd, ez erősebb fűtéssel csökken. Szerintem ez nem hiba, csak jól ki kell facsarni a cefrét, hogy ne csak az alkohol jöjjön át az alszeszbe, hanem az aroma is."
Nekem is hasonló a problémám, nem elég zamatos a pálinkám és az illata sem az igazi. Ha jól értem, akkor a cefre főzésén múlnak elsősorban ezek a dolgok. Egy korábbi tanácsra emeltem a páracső szögét. Most van 20 fok körül. Korábban a fele volt. Nem éreztem rajta javulást.
A cefre főzése nekem teli üst (22 liter) esetén kb 2-2,5 óra általában. Cefrétől függően 3-6 liter alszesz jön le.
A páracsövem 15 mm átmérőjű és kb 1,3 m hosszú. Ugyan ilyen átmérőjű a hűtőcső és kb. 3 m hosszú.
30 literes a hűtőm, folyamatos vízátfolyással a kifolyó folyadék 20 C körül van.
Min változtassak?