Vuduman Creative Commons License 2015.10.10 0 0 46852

Tiszteletem Kis Daru

 

Mongol dal: hát fura, nekem se tetszik, de egyébbként hallottam olyan magyar származású amerikai tengerészgyalogost, akinek a szakasza Parris Islanden magyar katonanótát énekelt, mert tudták hogy magyar és a kiképzőnek tetszett a dal. Lehet ez is ilyesmi, nagyon nem kell szerintem fennakadni rajta.

 

Orosz dalok: nem mondtam menetdalnak vagy indulónak (remélem:).

De a Katyusával van fent video amin menetelés közben éneklik, méghozzá oroszul :P

Nem mondom,  hogy ez igy hivatalos, főleg mert nem látom a Carnetben (a 2006- os meg a 2009- es megvan nekem is, ez utóbbiért köszönet Sándornak).

 

Igen azt vágom, hogy a legtöbb dal német, de van orosz is kettő, tudtommal és fenntartom a tévedés jogát, de a könyvecskében is benne van a: Les Cosaques meg a Chant du 4e escadron és én azt hittem a Chant des marais-re is, hogy orosz.

Mea culpa :) 

 

Azt nem értettem a 4- escadronossal mi a gond, megjelent egy lemez 1994- ben Chant de la LE cimmel, 6. Rgiment Etranger du Génie alcimmel, azt irja a you tube erről van.

Ha a lemez nem hivatalos kiadványa a Musiqunek , elnézést.

A dal viszont benne van mindkét daloskönyvemben, a Chant de bivouac et de popotte résznél, több helyen a neten egyébbként a REC chant de traditionjának irják- ezek szerint hibásan (?)

 

Menetdalok más nyelven:

A Kameraden, az is németül van.

Vagy a 2/3 REI indulói, nem ?

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hivatalos-nem hivataloshoz, csak saját gondolatként, vagy véleményként.

Tudom, legtöbb dal német eredetű, őszintén szólva, én a könyvecskében a Boudinen meg a Marseillesen kivül nem nagyon merek tippelni másra, azt hiszem az Adieu vieille Europe egy francia filmben hangzott el először, de ezen kivül...sajnos nem mindegyiknek találtam meg a történetét, de min. a 90% át igen, németül. Bár elképzelhető, hogy német légiósok "hazavitték" némelyiket.

 

Na szóval, többször láttam a Beret vert c. dalt énekelni légiósokat videón (azt hiszem reguláris ejtőernyősöket is, bár ők talán átirták Beret rouge-ra, ami hihihi)

http://musique-militaire.fr/parachutistes/beret-rouge

ez persze nincs benne a könyvben és ez pld egy amerikai katona szerzeménye és egy John Wayne filmben lett hires, de ha az Adieu vieille...bekerülhetett, ki tudja mi lesz pár év múlva ?

 

 

Vagy a Chez nous au troisieme, ami szintén egy korabeli "popslágerből" származik (maga a zene) és még a Lili Marlaine francia változata is benne van a könyvben.

 

 

Vagy a La petite piste, ami ugyan a németektől kerülhetett át, de mintha valami  német askari dalocska lett volna eredetileg.

 

 

 

 

 

Előzmény: kis daru (46851)