Törölt nick Creative Commons License 2015.10.10 0 0 425

Szia Petyus!

 

Bocs, hogy csak most reagálok, de viszonylag kevés időm van a netezésre és több más topikban is érdekelt vagyok.

 

A véleményem az, hogy Magyarországon, ha erősen eltorzult, sokszor kommerszizált formában, de még mindig él a népzene.

 

Vagyis hát ketté kellene választani a témát, van ugyebár az autentikus népzene, amely viszonylag szűk néprétegeket érdekel, de van a népzenének van egy kommerszebb változata is, ide tartozik a lakodalmas és a mulatós is, amely már szélesebb néprétegeket szólít meg, bár az is igaz, hogy általában nem a legmagasabb műveltségű rétegek rajonganak az efajta zenéért.

 

A német területek népzenéjéről csak felületes ismereteim vannak, de ez alapján úgy látom, hogy a népzene továbbéléséről leginkább az osztrák és bajor területeken beszélhetünk.

 

Amikor egyszer egy hétre kinn voltam Alsó-Szászországban egy testvértelepülési kapcsolat keretében és a vendéglátóimnak népzenéről meg népzenés mulatságokról beszéltem, szemmel láthatólag nem értették miről beszélek, szerintem azt hitték, hogy nem jól fejeztem ki magam németül.

 

Elvittek ott egy aratóbálba, mert pont aratás után voltunk, de ott - talán egyetlenegy számot leszámítva - csak közönséges angolszász popzene ment, nagy ritkán egy-egy német nyelvű könnyűzenei szám, de azok sem népzenei ihletésűek voltak.

 

Mondta is az egyik vendéglátóm, hogy náluk a falusi bálokban is a zeneszámok legalább háromnegyede angol nyelvű és max. egynegyede német nyelvű. Azt mondta, hogy ez van, bár úgy láttam rajta, hogy kissé sajnálja ezt.

 

Mondjuk az is igaz, hogy az angolszász számok nálunk is nagyon betörtek még a falusi bálok repertoárjába is, de pl. ahová én jártam régebben, azért 90-95 %-ban magyar nyelvű dalokat játszottak (persze távolról sem volt mindegyik népzenei ihletésű).

 

 

Előzmény: PETYUS (424)