[fidelio] mindegy Creative Commons License 2015.08.12 0 0 18

A több mint 5 millió ember által kedvelt The Hufffington Post vagy Huffpost Művészetek és Kultúra rovatában Laurence Vittes foglalkozik a Kaposfesttel (is).

A szerző Ernst Lubitsch híres 1940-es filmkomédiájáhez is kapcsolatot talál a fesztivál egy kiemelésre fontosnak tartott mellékszálában, mondván a címben: A sarki bolt klasszikus zenei változata is megnyílik Kaposváron.

Az angol anyagot bemásolom, de előre kell bocsátanom, hogy a fesztiválról csak néhány alapismeretet közöl a szerző /5 évvel ezelőtti kezdet, Kokas Katalin, több mint 100.000 látogató, a következő három évre Magyarország legfényesebb fiatal virtuózai - az ismert remek fotókkal, a 70 ezres Kaposvár ami az említett filmre emlékeztet, a fellépők körülírása (közben Kokasból Kovacs lett :(, kiegészítő programok, majd a végén "a világ egyik legjobb kamarazenei fesztiváljának" nevezett eseménysorozatról néhány konkrét névvel a zenészek és együttesek közül/.

 

Ezekett már ismerjükk, de a címhez azért visszakanyarodik a szerző, amikor az utolsó előtti hatsoros bekezdésben bejön a képbe Bősze Ádám és pesti zenei antikváriuma, mint az említett film boltocskája. Jó kis reklám!

 

http://www.huffingtonpost.com/laurence-vittes/a-classical-music-version_b_7962138.html

 

A történethez azért hozzátartozik egy s más. Az a bizonyos sarki bolt Budapesten volt a két főszereplő találkozó helye. A történet ugyanis a 20-as évekből való, de érdemes megismerni az egész hátteret, mert Bősze Ádám mellett, illetve előtt van annak egy fontosabb szereplője is, az ikonikus film alaptörténetének szerzője: Leitner Nicholaus, később László Miklós, akinek életéről és munkásságáról az alábbi linken olvashatunk. A filmhez tartozó részt bemásolom, kiemelésekkel. Az Illatszerbolt vagy Illatszertár a hazai színházakban is ment és megy.

 

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/k-o/laszlomelet.htm

 

"Legnagyobb sikere az Illatszertár volt, amely a Parfumerie címet kapta a Tengerentúl (a tengeren túl). Ebből a darabból 1940-ben készült hollywoodi feldolgozás A sarki bolt / The Shop Around the Corner címmel, Ernst Lubitsch rendezésében, James Stewart, Frank Morgan, és Margaret Sullavan főszereplésével. Néhány évvel később, 1949-ben újra filmre vitték a történetet, In the Good Old Summertime címmel, Judy Garland-dal a főszerepben. Majd 1963-ban ugyanebből a történetből Broadway musical készült She Loves Me címmel és a darab sikerét jelezte, hogy még 1993-ban is több mint 300 estén át futott.
A történet 1998-ban a színdarab formájában újra életre kelt, modern változatban, Nora Ephron átdolgozásával, A szerelem hullámhosszán / You've Got Mail címmel, Tom Hanks-szel és Meg Ryan-nel a címszerepben.
2009 decemberében, a hollywoodi feldolgozások után több évtizeddel, végre az alapmű is színpadra került, eredeti címmel, eredeti nevekkel, helyszínekkel, történettel, a floridai Asolo Repertory Theaterben, valamint ettől teljesen függetlenül egy kanadai színházban is. Az amerikai közönség nagy lelkesedéssel fogadta a darabot. A 20-as évek Budapestje, az író stílusa, humora elvarázsolta a tengerentúli közönséget is, és több színész úgy nyilatkozott, ez volt pályájuk egyik legjobb előadása. Az amerikai közönség végre megismerhette Balázs kisasszony és Asztalos úr szerelmének történetét és László Miklós neve ismét beszédtéma lett színházi berkekben."

 

A tárgybani filmet letiltották a tubuson.