sogormail Creative Commons License 2015.09.28 0 0 12459

Ez az igazi rokafogta csuka.. Az egy hibas erveles, hogy az orvos szemelye elfogadotta tehet egy egyebkent minden tudomanyos szempontbol cafolt modszert. A homeapatiarol, mar keves orszag van aki nem csinalt atfogo studykat es bizonyitatta be, hogy placebo. Amiert legalizalt az tovabbra is az az erv, mert "van ra igeny". A brittek ezzel zartak az o tanulmanyukat, hogy semmire nem jo, de marad forgalomban mert van ra igeny:) Legutobb az Ausztralok boritottak a homeosokra a bilit. (Aki kepes elhinni, hogy a Berlini fal egy darabjat olyan mennyisegig higitva, melyben kozel 1 szem cementmolekula sincs beszedi es elhiszi hogy ez jo a depressziojara, akkor megerdemli.)

A magyar szabalyozas szerint azert hagytak meg orvosok kezeben a homeopatiat, mert igy ha tenyleg valos problemaja van a betegnek, akkor legalabb "talan" nem kezelik felre. Csak ezmegint forditva sul el, mert sokan tenyleg elhiszik azt, hogy ez gyogyszer es jon az ilyen erveles, hogy ha orvos csinalja akkor nem sarlatansag. Nem a fenet, penzt akar keresni. 

A gyogynovenyek hatasosak, azt a tudomanyagat ami veluk foglalkozik, azt farmakognozianak hivjak es gyogyszereszek/ orvosoknak oktatjak. (Bar jobban kene). A termeszetgyogyaszat ezzel szemben anekdotikusan kozeliti meg a temat es mindig elokerul vmi "regi javasember" akinek inkabb hisznek, mintsem a bizonyithato tenyeknek es jol osszemossak a 2-t. Gyogynoveny= orvostudomany is elismeri, akkor a javasember biztos tobbet tud, mert az orvosok a gyogyszerlobby miatt ezzel nem foglalkoznak. Ebbol szuletnek a csodatevo gyogyfuvek korlevelek es a "hasznalj mindenre diofalevelteat":) Szoval ez inkabb nem a termeszetgyogyaszat.

Az meg hogy holisztika jol hangzik. De olyan ember nincs aki ert mindenhez, aki ezt allitja, hogy o az embert "teljes egeszeben kezeli" az hazudik. 

 

Homepatiarol ez egy jo iras, van beloluk jo sok LINK

 

"A homeopátiát ellenzők gyakori kérdése: miért? Miért vásárolnak az emberek hatástalan termékeket a gyógyulás reményében? Az okok alapvetően pszichológiai jellegűek. A modern orvoslás gyógyszer- és betegségcentrikus. Sokszor az alkalmazott szer áll a kezelés központjában (azaz a megfelelő szerválasztás az elsődleges), a fő cél pedig a betegség okának vagy tüneteinek enyhítése. Ezzel nincs is semmi gond, de ha ezzel együtt a beteg úgy érzi, hogy az ő szubjektív panaszai nem kapnak elég figyelmet, vagy lekezelő magatartást tapasztal, a leghatásosabb terápia mellett is elégedetlenné válhat. S ilyenkor elkezdi keresni az "alternatívákat", amelyek egyike a homeopátia.

Az ún. alternatív módszerek (így a homeopátia) jó érzékkel használják ki a napjaink egészségügyi ellátásának gyengeségeit. A túlzsúfolt rendelőkben gyakran nem jut idő a betegek (ellátandó tüneteiktől látszólag független) panaszainak meghallgatására, a személyre szabott, részletes tájékoztatásra az alkalmazandó kezeléssel kapcsolatban. Így nem meglepő, hogy sok beteg egyáltalán nincs tisztában azzal, tényleg reális veszély-e a gyógyszerek tájékoztatóiban felsorolt mellékhatások jelentkezése, s sokszor azt sem tudják, melyik gyógyszert melyik tünetükre kapták. Ha a "gondos" beteg panaszaival több orvost is felkeres, előfordulhat, hogy a felírt szerek száma gyarapszik, a mellékhatásoktól való fenyegetettség érzése fokozódik, miközben a felkeresett orvosok számával arányosan a beteg bizonytalanságérzete csak nő... Ezzel szemben ha eljut valamilyen alternatív gyógyászhoz (pl. homeopatához), a beteg számára kedves tapasztalatokkal gyarapszik: időt, figyelmet, empátiát tapasztal, ráadásul olyan gyógymódot ajánlanak neki, ami hatásosabb a gyógyszereknél, akkor is segít, amikor azok már nem, és mindenek tetejébe még a mellékhatásoktól is mentes... (Természetesen ez a valós szituációk sarkítása, de valahogy így néz ki a két véglet.)"

Előzmény: GGabor1 (12457)