jcsapo Creative Commons License 2015.09.26 -1 8 99828

A Triton felsőmarómat azzal a szándékkal vettem meg, hogy majd asztalba építem, kihasználva ezzel az ilyen irányú lehetőségeit.
Először kész megoldásra gondoltam, de a viszonylag olcsóbb felsőmaró asztalok minősége nem nyerte el a tetszésemet, a jobbaknak meg az ára riasztott. Így elkezdtem egy sajátot tervezni.

Mivel többeknek van ilyen, hátha tudok adni pár ötletet az elkészítéshez.
Volt pár eldöntendő kérdés. Az egyik ilyen a betétlap mérete, kialakítása. Végül is 8mm vastag, 250x340 mm-es acél lemezből készítettem el lézer vágással, élőfuratokkal.
A nagy furat átmérője 92 mm lett. Az acél betétlapra tettem egy 4 mm vastag textilbakelit fedő lemezt, aminek a furat átmérője 112 mm. Ide lehet tenni a különböző furatú betétlemezeket, amiket az alsó acél lemezhez lehet rögzíteni.
Nyolc különböző furatú betétet készítettem, szintén lézervágással.

A másik ilyen problémám a vezetősin volt. Erre találtam egy horganyzott acél "C" profilt. A profil mérete 20x10 mm, 1.5 mm-es acélból a közepén 10 mm-es réssel, így az M10-es hatlapfejű csavar feje kis köszörüléssel a rádiuszok miatt pont jó bele.

Az asztal lapját 22-es rétegelt lemezekből ragasztottam össze. A lapok között és a két lap szélén üvegszövet erősítésű műgyantás lappal erősítve. A csúszó felületen dekor lapot is ragasztottam rá.

Az üvegszövet erősítésű lap mechanikailag nagyon jó, de a megmunkálása nehéz. A vídialapkás maró 5 cm után életlen lett. Egy kép az elégett maróról.

Mivel nagyon kicsi a műhelyem, így szétszedhetőre terveztem az asztalt.

Még pár kép az asztalról összeállítás közben.

Felsőmaróval egybeépítve

A szerszám a legfelső pozícióban, ebben a helyzetben lehet cserélni.

Hátra van még a vezető elkészítése és az elszívás kialakítása. De remélhetőleg előbb-utóbb azok is elkészülnek.