saintus Creative Commons License 2015.09.25 0 0 39446

Régen nem írtam megint a fórumra, gondoltam itt az ideje, egy kis szösszenetnek. Részben a szezonzáró apropóján, amire úgy döntöttünk, hogy nem a saját, hanem egy kölcsön kapott Rainbow Atlantisz kettes kajakkal megyünk.  Sokan sokszor felteszik a kérdést a fórumon, hogy egyest vagy kettest? Amire azt szoktuk mondani, hogy a „legjobb kettes két egyes” ami sokszor igaz is.  Sok vitát, feszültséget okozhat egy kettes kajak, ha nem összeszokott páros hajtja. De tudnotok kell, hogy két egyes is okozhat feszültséget, főleg, ha e páros egyik tagja döngetne, a másik meg csak lazulna. De miért jobb 2 egyes az esetek többségében? Könnyebb feltenni, levenni a kocsiról, vagy pusztán vízre tenni az egyeseket. Az Atlantisz érzésre jóval 30 kiló fölött van, és majd 5 és fél méter. Partról indulni/kikötni, száraz lábbal nem könnyű feladat, pláne ha csomag is van a kajakban. Az elől vagy hátul ülő kell, hogy betolja/kihúzza a kajakot, ami sokszor megerőltető pláne, hogy kifelé az elől ülő, általában gyengébb fél száll ki elsőnek.

Nyáron Arcipelago túrára 2 hétre vittük az Atlantiszt, az egyes kajakjaink helyett, és félelmein ellenére nagyon élveztük a vele eltöltött időt. Nem gyors kajak, csomagtere sincs nagy, de együtt evezni nagyon jó volt. Fotózni, távcsővel nézelődni kettesben gond nélkül tudtunk, míg egyesekben jó egyensúlyérzéket kíván, ha nem pont előre felé van a téma. Két gyakorlott kajakos hiába az extra hossz, és tömeg, könnyebben tud manőverezni egy ilyen hajót, mint egy egyest.

Amitől nagyon féltünk az a tárkapacitás. 2 hétre, hűvös körülmények közé mentünk, és élelmet se akartunk helyben vásárolni, valamint ki kellett tartani 3-4 napig vízutánpótlás nélkül. A „kijelölt” csomagtartó-rekeszek persze nagyon picik voltak, sőt a vízállóságuk is rég a múlté lett, mielőtt hozzánk került a kajak. A kajak ellenben nagyon alacsony, lapos és széles (63cm lehet) Így egymás mellett, a két beülő között 3 vízhatlan zsák is elfért a decken. A középső a prijon decktáskám, a két szélső pedig 1-1 10 literes SealLine volt. Ilyenek még az első és hátsó decken, valamint a lábtartók előtt a beülőben is voltak. Valószínűleg több csomag volt a rekeszeken kívül, mint bennük, de így, úgy fértünk el, 2 heti cuccal, hogy fotóállvány, DSLR, spektív is volt a kajakban, amit lássuk be, sokan tudnátok nélkülözni. Sokat lehet spórolni a felesleges ruhákon. Idővel mindenki tudja, mi az, amit sose vesz fel, csak hurcolja. Spórolni lehet a tömörebb kajával, a kicsire hajtogatható matraccal, olyan hálózsákkal, ami pont az adott hőmérséklet-tartományra szól. Tehát lényegében azzal, ha régóta túrázol, és be tudod lőni, mi fog kelleni, mennyi, és milyen. Tudjátok, hogy jómagam Kodiakos túrázó vagyok. Ott nincs szükség a helytakarékosságra, hacsak nem akarsz 3 hetet kajakozni a világ szélén. Kettessel az nem ment volna. A kívülre kötött zsákok az Archipelago viszonylagos nyugodt vízén nem okoztak gondot, de nagy hullámokon, erős szélben nem lett volna kellemes a használatuk.

Az Atlantisz alacsony építése ellenére elég kényelmes hajónak bizonyult. Egész napos evezés után is inkább ücsörögtünk benne, mikor a többiek az esőben fene tudja már mit akartak venni a faluban, minthogy ázzunk. A kicsi beülőmagaság miatt érdemes jó spricót tenni rá, mivel a hátulról érkező hullámok sokszor úgy söpörtek át rajtam, hogy a derekamnál, volt a vízszínt. Szerencse, hogy megtaláltuk az eddigi legjobb spricóinkat. Full neoprén, egy csepp víz be nem jut rajta.

Nagyon a kajakról nem is szeretnék írni, igaz ez minden kettesre: Nem a kajak a lényeg, hanem hogy kivel vagy benne! Egy jól működő párosból a kettes jó kajakos párost csinál. Én továbbra is jobban szeretek egyesben evezni, de kettesben túrázni igazi élmény.