Ka Pál Creative Commons License 2015.09.25 0 0 5985

gyorsan kerestem a neten néhány képet, miről beszélünk.

 

Nekem Sanur hangulatát ez a kép adja vissza legjobban:

 

http://picsant.com/30398923-sanur-beach-bali.html

 

Nyilván mindenkinek mást jelent a tengerben fürdés. Sanur nem nekem való, az álló víz, korall törmelékkel teli tenger fenék, délelőtt nem tudsz fürdeni, mert apály miatt eltűnik a víz, kb. így néz ki:

 

http://www.tripadvisor.com.au/LocationPhotoDirectLink-g297700-d3396712-i108327704-Fairmont_Sanur_Beach_Bali-Sanur_Denpasar_Bali.html

 

http://www.balisurfadvisor.com/points/sindhubeach.html

 

3 napra akartam megszállni Sanurban, aztán második nap átautóztunk egésznapra fürdeni Legianra, este vissza, majd az utolsó napra átköltöztünk Seminyakba...

Ennek a partnak a hangulatát számomra ezen az oldalon található első kép adja vissza (a túlsúlyos arát ne nézd, az jézusmária! szegény és itt nem a nevére céloztam :O)))):

http://jenniferhansen.com.au/2013/06/

 

Hát igen. Itt hullámzik a víz ...nem medence... tenger... finom, puha homokkal. A széles part eltünteti a sok embert, a surfosok meg Kután tömörülnek:

http://journals.worldnomads.com/tiinakokki/photo/35150/897458/Indonesia/Seminyak-beach

 

 

Innen Bali nevezetességeinek egy részét valóban nehezebb megközelíteni, mint pl Ubudból. Nekem kétszer sikerült ide eljutnom: az első alkalommal 10 napot töltöttem Seminyakon, második alkalommal érkezéskor 2 éjszakát akklimatizálódni, majd az utazás végén -3 hét után- a fentebb említett módon átmenekültem Sanurból. Ami jó volt: a keleti nevezetességek könnyen megközelíthetőek (pl. Tanah Lot biztos könnyebben megközelíthető, mint Ubudból). Mi úgy csináltuk hogy reggel kicsit fürödtünk, oszt mikor támadott nagyon a nap, elindultunk légkondis autóval kirándulni. Ha szerencsénk volt, este még csobbantunk egyet. Ne haragudj, nem keresem vissza mennyi időre tervezed az utat: néhány napot javasolnék itt megpihenni fürdőzés céljából, a közeli célpontokat bejárni, aztán költözni. Pont Kutát én sem ajánlom és azért ez a környék tényleg nem templomokkal teli rakott övezet, viszont itt is vannak név nélküliek, s elsőre úgyis az jön le majd, hogy mindenhol van templom és mind egzotikus. De például itt volt a legjobb autentikus zenei és vallási élményem: egy nagyobb -hagyományos díszes öltözetbe bújt- társaság jött teherautó platókon áldozatot bemutatni a tengerhez (tudni illik azért itt a legnagyobb a népsűrűség a déli részen, mert azt tartják, a szigeten itt a legjobb élni - spirituális szempontból) kb. 2 óra hosszán át, kb 40 ember zenélt (gamelán) különböző intenzitással, közben a pap és a társaság többi tagja minden félét csinált. Imádkoztak ,ittak, ettek, majd a végén egy gumi csónakkal, nagy nevetgélések közepette (többször visszahozat őket a hullámzás a partra, aztán a parton állók közül többen is próbáltak teljes puccparádéba öltözötten segíteni beljebb jutni)  két vállalkozó szellemű férfi bevitt a tengerbe egy rakat áldozati tárgyat.

 

Közlekedni szerintem csak sofőrös autóval érdemes, Kután és környékén létezik kisbusz forgalom is, de nem tudtam rájönni a menetrendre, ha jött felszálltunk rá, ha nem, taxi, szigorúan alku után. Minél messzebb vagy Kutától annál nyugisabb a part, és minél közelebb vagy hozzá annál több a könnyen elérhető szolgáltatás. Hát ez egy dilemma, de ha tanácsom szerint néhány napra maradsz csak, könnyű dönteni.

 

Az étkezés számomra is idült kérdés. Ha lehet, ragaszkodok a bőséges büféreggelis sokcsillagos szállodához. Napközben úgy sem bírsz enni, csak inni inkább, este meg farkas éhes leszel, na, akkor kell önmérsékletet tartani, mit, hol eszel. A parton sok mindent árulnak, warungok is találhatók. Mindig figyeltem arra, hogy csak jól átsütött ételt (lássam, mit tesznek bele és meddig kevergetik, az utólag rárakott, szétszálkázott csirke mellett nem kértem, illetve át forgattattam még egyszer a sütőben, a tojást frissen megsüttettem, nem a készekből kértem), vagy gyárilag becsomagolt gyümölcsöt (dinnye, banán, mangó, ananász és lássam amikor hámozzák, ha fenntartásom van a tisztasággal, inkább nem kérem meghámozni, magam intézem) adjanak. Többnyire Nasi gorent, dinnyét, banánt, papaját ettünk a parton, este meg valami frissen sült döglött halat az éttermek egyikében.

 

A booking jó szálláskereső oldal, szoktam még agodát is használni. Ha nem csúcs szezonban mész, a helyszínen is találhatsz kis utánnajárással, de az első 1-2-3 napot lefoglalnám előre. Ja a helyszínen, a szállodákban is lehet és érdemes alkudni, legalább rákérdezni, lehet-e olcsóbb.

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5978)