Evicke3 Creative Commons License 2015.09.24 0 0 4590

Tévedés. :-) A zabban nem glutén van, a te linkeden is ez szerepel:


Miért eszünk mégis zabot?
A zab esete kicsit összetettebb. A zabban is megtalálható egy gluténszerű fehérje (avenin), ami különbözik a másik három gabonafélékben lévőtől. Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy vannak olyan alfajai a zabnak, amit fogyaszthatnak egyes lisztérzékenyek. Németországban pl. szoktak erre a fehérjére is külön tesztet végezni, mert az ottani lisztérzékenyek egy része a zabra nem allergiás. Magyarországon ez nem jellemző, így -amennyire tudom- nem is vizsgálnak rá.

 

A zabot azért javasolják kerülni, mert betakarításkor, csomagoláskor az üzemben érintkezhet gluténtartalmú gabonákkal. ennyi az egész.

Lehet kapni garantáltan gluténmentes (azaz nem szennyezett) zabot is, ennek a csomagolásán rajta is van. Asszem, Knöll márkájú.

Én ezzel nem foglalkozok, mert igazán minimális lehet (ha egyáltalán van) az a keveredés, és nem vagyok effektíve lisztérzékeny (tehát emésztőrendszerileg nem közvetlenül érintett, úgymint hasmenés, puffadás, felszívódási zavar), azonkívül ízületileg nem is okoz nálam panaszt. Amit elég hamar észrevennék, hidd el. Ahogy búzagluténnel alaposan megérzem.

 

https://www.allergiakozpont.hu/hirek/fogyaszthat-e-zabot-ha-glutenerzekeny

 

Gluténérzékenység esetén problémát a kereskedelmi zabkészítmények búzával való szennyezettsége okozhat, amely a gabona betakarítása, szállítása, tárolása és feldolgozása során jöhet létre. Gluténérzékenyek diétájában ezért kizárólag a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható. Nem kell tehát lemondanunk az értékes gabonáról, de figyeljünk rá, hogy garantáltan gluténmentes, „tiszta” zabot szerezzünk be és ügyeljünk rá, hogy a termék csomagolása ne legyen sérült.

Előzmény: Jesurun under Lyme (4589)