trizs77 Creative Commons License 2015.09.20 0 0 41204

Tarlós ismét átadná fővárosi kezelésből, állami kezelésbe a HÉV-ket.

 

http://magyaridok.hu/belfold/tarlos-levelet-ir-orban-viktornak-19977/

 

Tarlós István főpolgármester kéthetenkénti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a BKV agglomerációs szolgáltatásai az utazási kedvezményekkel együtt évente 30 milliárd forintos többletterhet jelentenek a fővárosnak. Budapest kötelessége a törvény szerint a közigazgatási határig tart, utána elvileg egy centiméterrel sem – hangsúlyozta a főpolgármester.

 

Tarlós István megjegyezte: a MÁV az elővárosi vasútvonalak működtetésére 38 milliárdos költségtérítést kap az államtól, Budapest viszont egy fillért sem kap az agglomerációs HÉV-vonalak üzemeltetésére.

Az agglomerációs közlekedés fenntartása a fővárosnak évente 15,9 milliárd forintba kerül, négyszer annyiba, mint amennyi bevétele származik belőle.

A probléma megoldása az lehet, ha Budapest többlettámogatást kap, vagy az állam visszaveszi a szolgáltatást – tette hozzá Tarlós István.

Emlékeztetett rá: idén a kormánytól 24 milliárd forintot kapnak a közösségi közlekedés működtetésére, ez az összeg 2018-ra 12 milliárd forintra csökkenne.

Ehhez képest a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási igénye 165 milliárd forint körül mozog, az abból származó bevétel 80 milliárd forint lehet.