cavecat Creative Commons License 2015.09.19 0 0 28160

Remélem, nem veszed rossz néven, mert jó tanácsnak szánom, nem bántásnak.

Se Csoki, se Bunny nem holland törpenyúl.

Mindketten sörénytelen oroszlánfejüek.

Amivel nincsen semmi gond, természetesen, az oroszlánfejü fajta tenyésztéséhez hozzá tartoznak a sörénytelen nyuszik, ahogy a duplasörényesek is.

Nem érdemes holland törpenyusziként eladni a sörénytelen oroszlánkákat, mert aki igazán holland törpét szeretne, az csalódott lesz (joggal). Ezzel a saját jó híredet rontod, a szakmai hozzáértésedet fogja megkérdöjelezni mindenki, aki ért az oroszlánfejüekhez.

Amúgy sem érdemes összekevergetni a két fajtát; a holland törpe nagyon stabil génállománnyal rendelkezik (közte a törpeség génjével), régi fajta; miközben az oroszlánfejü nagyon fiatal fajta (sok országban még nem is elfogadott), nagyon vegyes genetikával, mindenki kicsit a saját szája íze szerint csinálja (de jellemzöen a törpeség génje nélkül).

A törpeség génjével nem rendelkezö, a fajtastandardba bele nem illö ("hamis") holland törpéket persze lehet használni az oroszlánfejü állomány javítására, de azokban az almokban születö kisnyuszik akkor sem lesznek holland törpök, ha nincs sörényük (hiszen egyik szülöjük sem volt "valódi" holland törp).

Kb. 5 évig tenyésztettem oroszlánfejüeket, kicsiben, ahogy te, hobbiból. Nehéz fába vágtad a fejszédet, sokkal-sokkal egyszerübb venni pár holland törpét (vagy más, genetikailag kiforrott fajtát) Németországban, és azokkal tenyészteni, mint egy ennyire fiatal fajtával dolgozni - de én nagyon élveztem, és kívánom, hogy neked is rengeteg örömöd legyen benne!

Előzmény: Nyuszi Nyuszpusztai (28159)