rézműves1 Creative Commons License 2015.09.17 0 2 115847

Végre már van mit, bőszen cefréz mindenki és nem beszélnek butaságokat mint az "uborkaszezonban".

 

Én is gazdagabb lettem egy tapasztalással.  Miután a vadul habzó szilvámat 5ml szilikonnal sikerült lecsendesíteni úgy döntöttem, hogy a hordókat még nem fóliázom le és csak lazán ráteszek egy tetőt.

Azt gondoltam, hogy a pincében a 22°C-ban, ahol nem fújja a szél és a még mindig intenzív forrás miatt

úgyis sok CO2-gáz keletkezik, majd reggel lekötöm.

 

És reggel, amikor levettem a tetőt, jött a meglepi.

A nem túl vastag bunda alatt teljes a csend, mintha megállt volna az erjedés. Na ne gondoltam, röpke 24-óra alatt lement a zajos erjedés??  Gyorsan kapom az öngyufát, hát nem hiszek a szememnek, nem alszik el!!! ,pedig a bundáig levittem a lángot. Az agyam eldobom. Hová lett a CO-párna??

Ez állítólag nehezebb a levegőnél és ha jól tudom, nem mászik ki a hordóból. Este amikor a tetőt rátettem még vígan rotyogott. Nem értettem mi történt.

Gyorsan mindkét hordó kapott egy kis "kabai-napfényt", hogy legalább egy kis védőgázt termeljenek az élesztőbacik, mielőtt éhen halnak. Utána lefóliáztam mind a két hordót és lekötöttem.

De nem hagyott nyugodni a dolog és újból felhívtam Snapszit és elmondtam mi történt.

Azt mondta, hogy van olyan, hogy vissza-szívás. Ha leáll a zajos erjedés és a felmelegedett cefre kicsit visszahűl, magába veszi a tetején lévő gázt ha az nem elég vastag és ha nincs lekötve a hordó, akkor a helyére levegőt szív.

És tényleg lehet benne valami, mert a lekötött hordók még az esti bunda nyomkodás előtt is szépen

púposodtak, de reggelre mind a két fólia átment negatívba, vagyis behorpadt. Persze ahogy levettem a fóliát, rögtön gyújtottam, de szerencsére már a peremnél elaludt.  Ezt a vissza-szívást még sosem tapasztaltam, mert mindig tetős hordóban cefréztem és ott ez nem látszik.