topikolos Creative Commons License 2015.09.16 0 0 80729

Köszi.

Tehát kell osztó-gyűjtő, ennek már utánajártam, van olyan, ami bővíthető tagonként, így nem kell a felesleges részek ledugózásával foglalkozni.

Ha lesz hőcserélő, akkor a padló egy külön rendszer lesz. Ez OGY és a HCS közé kerül egy szivattyú. A keverőszelepet hová kell beépíteni? Az gondolom a padló visszatérőt keveri be a HCS-ből jövő ágba, és akkor ott lehet szabályozni az előremenő hőfokot. (?) Ide kell még egy tágulási trtály is. (?)

 

A kazánt természetesen nem járatnám ilyen alacsony hőfokon, nem is lehetne. Ezért is gondolkodom egy pufferen. Mondjuk egy 200 literes bojler, amit a kazán fűt fel. Becsövezve, hogy a padló innen vegye ami kell neki (ez lenne a hőcserélő, akkor a lemezes kihagyható(?)). A régi rendszer is innen venné ki, ami neki kell, akár direktben, mert itt nem gond, ha koszosabb a víz. Ráadásul ha a bojlerben benn marad a fűtőszál, jó lesz alternatív fűtésnek is.

Ami már korábban eszembe jutott még, az egy kémény nélküli gázbojler. Ha kevés meleg kell a háznak, lehet alternatíva, de szerintem az is csak akkor, ha teljesen meghalna a mostani kazán.

 

A modern kazánokkal az a bajom, hogy aranyáron javítják, ha hozzá kell nyúlni, és ahogy olvasom, hozzá kell, sokszor. Megveszem százezrekért, ok, spórol nekem monjuk jó esetben 30% gázt, ami a jelenlegi áraknál monjuk éves 20e Ft. Megtérülne mondjuk 12-13 év alatt, de lehet, ráköltöm még egyszer az árát közben.

 

Tudom, hogy a padló nem lesz soha kellemes meleg, nem is célom, arra jó a papucs. :) Ez a hátránya a jó szigetelésnek...

 

 

Egyébként miért jó a zárt renszer? Annyit tudok, hogy így nem jut plusz oxigén a vízbe, de van más is? Illete miért kell nagyobb nyomás alatt tartani a rendszert? Nem lenne elég a légköri nyomás itt? Attól a szivattyúk még ugyanúgy kergetik a vizet.

 

Köszi.

Előzmény: C20NE (80701)