umea.. Creative Commons License 2015.09.15 0 0 386

Pár éve Kínában jártam és ott egy eszperantó nyelvű folyóiratban találtam az alábbiakat.

Magyarra lefordítottam és közre adom

 

Ez az egyszerű és könnyen végezhető testgyakorlat hasznos az inak, csontok és izmok erősítésére, az izületi mozgások élénkítésére, a vérkeringésre, valamint a belső szervekre és az anyagcserére. Ütögessük egész testünket tenyérrel, vagy ökölbe markolt kezünkkel különösen akkor, ha izületeinket fáradtnak, merevnek, izmainkat feszültnek érezzük. E módszerrel ellazulás, testi és szellemi élénkség következik be.

 

            Alábbiakban néhány gyakorlatot ismertetek. Ezek nemcsak a test frissítésére, a fáradtság enyhítésére, hanem bizonyos betegségek megelőzésére és gyógyítására is alkalmasak.

 

            Első gyakorlat: A fej ütögetése. Tegyük ezt állva, vagy járás közben. Lazítsuk el testünket, különösen a vállakat és ütögessünk állva. Ha járás közben végezzük, úgy haladjunk lassan és zavartalanul. Ütögessük a fej bal oldalát a bal kezünkkel, a jobb oldalát a jobb kezünkkel. Végezzük az ütögetést a homloktól a tarkóig oda-vissza 50-szer. Figyelmesen végezzük és lélegezzünk egyenletesen. Ez a módszer hasznos a fejfájás, szédülés, a vérkeringési panaszok enyhítésére, megelőzésére.

 

A többi gyakorlatot itt nem ismertetem, mert azok más betegségekre vonatkoznak