sTarrrz Creative Commons License 2015.09.14 0 0 15089

Köszönöm.

Harsány nevű faluban még valamikor az 1837ben meghalt egy Marsalkó István,lehet,hogy az én ősöm. Azt írják,hogy 33 éves volt. Kerestem,hogy a felesége újraházasodott-e,de nem találtam eddig.

A legelső gyermeknél,a harsányi római katolikus anyakönyvben odaírták a születési dátum mellé Görömböly nevét is. Évekkel későbbi görög katolikus görömbölyi anyakönyvben szerepel a család.

De viszont más Marsalko család nem élt Görömbölyön.

Azonban nem tudom mi közük lehet Görömbölyhöz és miért görög katolikus anyakönyvbe van bejegyezve a gyerek? Az is lehet,hogy Harsányban nem volt görög katolikus közösség emiatt írták a rómaiba.

 

Éliás családnevű embereket,főleg borsodgeszti,vattai,bükkaranyosi településeken találtam.

A "nevek,családnevek magyarul" csoportban ezt írták az Éliás családnévről:

 

"Úgy tudom, az erdélyi magyarok  előszeretettel vetek fel ószövetségi neveket családnévként és adták keresztnévként is őket,akkor is,amikor a magyarok között még ezek nem voltak ún. divatnevek(most nem a Máriára,Erzsébetre gondolok,hanem Áron,Ráhel,Gáspár ilyenekre."

 

Máshol,pedig ezt írták az Éliás családnévről: "Zsidó családnév(a Bodrog folyó medencéjénél és a Zempléni hegység vidékén) éltek sűrűn zsidók, Tokaj és Mád környékét a háború előtt "Kis-Palesztinának" is hívta a népnyelv."

Ez az utóbbi leírás nem tudom,hogy mennyire vehető komolyan.

 

U.i: Ha igaz az erdélyi eredet,amit Lvt ír,akkor lehet,hogy közük van Tibolddaróchoz vagy a környékéhez,ugyanis a wikipédia ezt írja:"Az 1709-ben az egri pestisjárvány elől menekülve székely és szlovák telepesek érkeztek a faluba. (A 18. században főleg református családokat telepítettek be Stájerországból császári parancsra, olyan igyekezettel, hogy még a népviseletüket is elhagyták útközben. )

Mondta második fele elég érdekes :)

Előzmény: 2xkiss (15087)