forgione1 Creative Commons License 2015.09.11 0 0 115511

elkészítem úgy  ahogy a nagykönyvben meg van írva,

 

 

Kitartó vagy, most már nagyon drukkolok, hogy jó legyen a pálinkád!

 

Tehát darálás után még egy kis pépesítés keverőszárral, de csak az első 1-2 napban. Bárki bármit mond almához vagy ha "száraznak" találod nyugodtan öntsél vizet. Az alkohol vízben oldódik már erjedés fázisában is. Főzéskor sűrű "lekvárból" meg kisem talál az alkohol csupán a cefre kozmál oda.

 

Azt, hogy cefrébe nem kell víz, szerintem a főzőmesterek találták ki önös érdekből:-)

Mégpedig azért mert paraszt beviszi a 100 liter száraz cefrét és ezután várja a kihozatalt. Még ha normálisan hígította volna akkor 120 liter lenne és azután várná a kihozatalt. Remélem érthető azon része is amit nem írtam le:-)

 

Lehet fikázni az uraknak:-)

 

Persze a lédús gyümit nem kell hígítani. A többitől viszont nem kell félni, főleg ha úgy vesszük, hogy 50 liter cefréből kifőzöl 18 liter folyadékot. Csak gondolj bele.

 

Visszatérve a max első és második napban történt keverőszára pépesítésre, ezt követően már ne turkálj a cefrében, hanem csupán a tetején képződött bundát nyomkodd le, bele a cefrébe. Legalább naponta egyszer. Ha ráérsz akkor kétszer:-)

 

Arra ne várj, hogy sűrűje leül és felül csak víz lesz, mint kiforrás végét jelentő jelenség, mert ehhez hőkülönbség is kell. Ha állandó a hő, akkor legjobb a gyufa próba. 8 nap után már nézegethetted, ha nem alszik el a gyufa lángja a hordóban akkor máris főzheted. Ne várj vele, ne a hordót zárogasd, mert attól jobb már nem lesz, mint amilyen.

 

Első főzéskor nem veszel el semmit, hanem leengeded nulláig az alkohol fokot. Gondolj a 3%-os sörökre. Te pedig már elzártad 20-25 foknál. Ejnye:-)

Itt nem feltétlenül az alkohol mennyisége a döntő, de ekkor még számos aromát is nyersz.

 

Ha így cefrézel és rögtön főzöd, akkor teljesen fölösleges a kozmaolaj szűrés. Csupán az értékes aromákat szűröd ki és le.

 

Elő-utó párlat elválasztást nem részletezem azt tudod.

 

Hígítást én saját magam előállított kétszer desztillált vízzel végzem, de bármilyen víz megteszi ami önmagában is ízlik.

 

Ha hígításkor opálosodna ne pánikolj, várj vele pár napot.

Nekem a cseresznye 65 fokosan is opálos volt, majd pár nap múlva 47-re hígítva is kristálytiszta maradt. 

De ha öntöd akkor kis bubiktól mindegyik opálosnak tűnik pár percig.

 

A kóstolgatással várj pár hetet, kell idő, hogy párlat lenyugodjon és összeérjenek az ízek.

Előzmény: adam1117 (115501)