Törölt nick Creative Commons License 2015.09.11 0 0 98987

Szerintem a több éves szárítást nem úszod meg.

 

Egyszer (többször is gondolom csak én nemrég óta vagyok a fórum aktív lakója) volt arról szó, hogy a frissen kivágott és felszeletelt rönköket hogyan kell lekezelni, hogy a deszkák/pallók a száradás folyamán ne repedjenek el hosszába és így talán a vetemedés is csökkenthető. Szóval a felszeletelt deszkákat a bütünél kell bekenni valamivel (pl olajfesték) ami megakadályozza a hosszanti repedezést. Majd kijavítanak ha nem így van, de most nem találom az akkori párbeszédet. A lényeg hogy lezárd a bütüs részt a száradás folyamán.

 

Namost - ahogy írtad pl itt - ha úgy akarod felhasználni a rönköket, hogy a bütü rész is látszódjon, akkor az olajfestékes kezelés nyilván nem játszik. De gondolom lakkal akkor is lehet kezelni. Majdnem mindegy milyen a lakk, gondolom az a lényeg hogy légmenetsen elzárd a bütüs részt. De hogy pl. csak a bütüt kell-e így lekezelni, illetve jót teszel-e azzal, ha az egész, frissen vágott és így még nedves rönköt bezárod légmentesen lakkrétegbe - nos ezt nem tudom jó lesz-e. Én csak sejtem hogy nem, mert akkor "berohadhat" a fa.

 

Tavaly év végén havertól kértem frissen kivágott és 20-30 centire felvágott, nem túl vastag bükkfa rönköket (ő tüzifának kapta), hogy jó lesz az valamire. Egy darabot még akkor, "zölden" megesztergáltam, szinte "fröcsögött" a víztől a forgács, plusz sima kézzel is lehetett érezni hogy rendesen vizes a fa esztergált felülete. Nos még mindig megvan egy pár darab, egy év alatt szépen, apró repedezések keletkeztek sugár- és hosszanti irányban is.

 

"A száritás megint egy olyan kérdés, hogy honnan tudom? Ha beleszúrok egy tüt, és nem jön belöle viz, akkor jó, vagy milyen jeleket keressek? "

 

Majdnem :-) Egy ilyen sokat segít a nedvességtartalom megállapításában:

 

http://www.szerszamoutlet.hu/index.php?_stanley_nedvessegmero_077030&kat=391&id=12421

 

Ha jól tudom, az asztalos melóra kész fa nedvességtartalma 8-12 (15?) százalék között mozog.

Előzmény: Hogi Vagi (98976)