dzsonivir. Creative Commons License 2015.09.02 0 0 27387

http://eduline.hu/kozoktatas/2012/5/29/Kenyes_kerdest_kaptak_a_diakok_az_erettsegi_ATFBW8

Botrány az érettségin: kényes kérdést kaptak a brit diákok

2012.05.29., 03:34 Frissítve: 2012.05.29., 07:05

„Miért vannak egyes embereknek előítéletei a zsidókkal kapcsolatban” – erre a kérdésre kellett válaszolniuk a 16 éves diákoknak a brit kisérettségin. Az antiszemitizmus okait firtató feladat az oktatási tárcánál is komoly felháborodást váltott ki – adta hírül a The Telegraph.

A minisztérium szerint az egyik legnagyobb vizsgaközpontnak nem lett volna szabad ilyen kérdést feltennie a diákoknak, még maga Michael Gove oktatási miniszer is „érzéketlennek” és „bizarrnak” nevezte a feladatot. „Az antiszemitizmus egyértelműen elítélendő, ezért nonszensz, hogy bárki is magyarázatokat keressen rá. Felháborító, hogy mindezt kiskorúaktól várták el” – nyilatkozta Michael Gove

A kérdés a hittanérettségi feladatlapján szerepelt, amelyet ezer diák írt meg a napokban. A vizsga kérdéseit összeállító Assessment and Qualifications Alliance munkatársai azzal védekeztek, hogy ennél a feladatnál nem ítéletet vártak a diákoktól. A holokausztot éltették a részeg diákok – a kínos incidensről itt olvashatsz bővebben.