Törölt nick Creative Commons License 2015.09.01 0 0 98555

"

Tegnap sebtiben összedobtam egy képkeretcsapoló sablont (a háromszög alakú idegencsapnak vágja a csaprést a keretsarkokba). Az alapegysége pontos, a továbbépítéskor már kapkodtam és elcsesztem, csinálnom kell majd újat. De a lényeg, hogy közben rámértem a keresztvágó lapom kerfjére egy sima, fedett keresztvágás után, és 3,3mm-t mértem, holott a lap vágásszélessége papíron (de fára megadva :)) 2,8. Magán a lapon nem méregettem, mert a fogai hol jobbra néznek, hol balra.

Szóval vannak itt furcsaságok és bosszúságok. Ez vajon mitől lehet?"

 

Ez ismerős nekem. Amikor megvettem a freud lapjaimat én is ezt tapasztaltam. Mind a 2 lap egyformán 3.5-ös kornyot vágott, holott a lap szélessége nálam 3.2 mm. Én arra tippeltem, hogy vagy a fűrészlap a görbe, hullámos, vagy a gépem tengelye görbe. Ezért egy mérés sorozatot csináltam ami meghozta a várt eredményt.

Elkezdtem méregetni az asztal hornyától a fűrészlap távolságát miközben kézzel forgattam a fűrészlapot. Erről van is egy gyenge minőségű videóm.  A fürészlapot és a tengelyt összejelöltem szesztollal majd elkezdtem sok lépésben elforgatni a fűrészlapot a jelöléstől, minden alkalommal körmérést végeztem amit egy füzetbe jegyzeteltem. Így derült ki, hogy nem a fűrészlap üt hanem a tengelyen lévő fix tányér van egy kicsit csáléra elkészítve. Ezen nem lehet állítani, ezért egy öntapadós papír fecnit ragasztottam rá, majd így tettem fel a fűrészlapot a jelöléshez állítva. A papírfecni nekem pont elég volt ahhoz, hogy kiküszöböljem a tányér csáléságát. A fűrészlap ezek után már nem 3.5-ös hornyot vágott hanem csak 3.2-est. 

 

 

Előzmény: torony78 (98525)