attus germanicus Creative Commons License 2015.09.01 0 0 422722

Ja, ma reggel megint.

Magyarországnak alapvető érdeke, hogy minden menekült, aki Németországba akar utazni, minél gyorsabban megtehesse ezt. Ezzel kapcsolatosan tegnap megváltozott a magyar politika, és igazodott az osztrák is (régóta várt lépés volt ez mindkét fél részéről, amit kikényszerített az egyre növekvő feszültség). Erre ma reggel a magyar hatóságok visszaálltak a tegnapelőtti állapotra, és nem engedik fel a menekülteket a vonatokra. Szerintem ez nem lesz sokáig tartható. De egyébként itt a válasz Peti számára: ezért igyekezett tegnap minden menekült feljutni a vonatra, és ezért nem lehetett volna nekik azt mondani, hogy várjanak még egy napot. Mert egy nappal később már nem biztos, hogy felengedik őket a vonatra.

Persze ez egy vasútmániás topic, itt a nemzeti érdekeknél előrébb való a vasúti utasok érdeke, érthető. A "normál" utasok számára az, ami tegnap volt a Railjeten, elfogadhatatlan, ez nem is kérdés.

Az igazi megoldás különvonatok beállítása lenne, bár napi 4 vonatra legalább szükség lenne, és ennyinek talán nem is lenne könnyű úgy menetvonalat adni, hogy ne álldogálljon minden állomáson. Viszont a politika mindhárom érintett országban (Magyarország, Ausztria, Németország) képmutató, és naponta változik, ehhez a vasútnak nehéz igazodnia.

Előzmény: PanzerMk5 (422721)