2xkiss Creative Commons License 2015.08.31 0 0 14038

"a Csatordai név honnan származik, ...  hogy alakult ki "

 

Voszi már utalt az első lehetőségre, miszerint egy esetleges *Csatorda település nevéből adódhat, de ilyet én sem találtam. Kizárható a Ferenczi-Balassi-Adami típusú apai nevekhez való tartozása is, továbbá az is, hogy 19. vagy 20. századi névmagyarosítás által jött volna létre, mert már anyakönyvi nyoma van a 18. században is.

 

Az elérhető anyakönyvi adatok alapján az látszik, hogy a családnév 1755-ben Szegváron

(Csongrád m.) tűnik fel először, de a család már legalább 1749 óta itt van, csak elírt neveken.

Innen terjed szét aztán a Csatordai család. Legelőször Vadkerten (P-P-S-K vm. - Soltvadkert) bukkan fel a következő generációjuk, ami talán arra utal, hogy valamiféle kötődésük esetleg lehetett erre felé. ( Egy férfi, és két nő alapít itt családot.)

Ugyanez a generáció más tagjai pedig először a Szegvárhoz közeli és katolikus Csongrád városába jutnak el, majd a következők a megyében többfelé, és utódaik pedig, -erős túlzással- a fél országban szétszélednek.

Azért sokáig Szegvár a család központja, itt élnek legnagyobb számban Csatordaiak. 

 

A leírtak alapján feltételezem én azt, hogy talán a Csatordai családnév Szegváron alakulhatott ki,   és innen származott szét. Természetesen ha korábbi adat máshol fellelhető a névre, akkor az állításom hamis,- téves. 

A korai névelírásaik Szegváron 1749-55 között Galordai-Csenrdai-Csarnai-Csatvrdai-Tsatordai. 

(Lesz vagy 30 év mikor a kezdő Cs helyett Ts van, de ez csak helyesírási különbség, nem névelírás.)

Ezen elírásokból én nem tudom megítélni, mi lehetett a nevük, -ha más volt.

 

A fent említett vadkerti ágnál volt elírásként Csafordai névalak többször is, amiről én a létező, és a Dunántúlon nem ritka Csa(á)for-Csáford-Csáforda-Csafordi névre asszociáltam, mint esetlegesen lehetséges előzményekre. ( Csáford-Zalaszentgrót)

Nyelvészetileg majd ezt talán LvT megítéli, hogy ilyen névátalakulás lehetséges -e. (t-f csere, és plusz egy a)

 

Én logikai alapon vetettem el ezt a lehetőséget, mert a sokkal tömegesebb létszámú más Csatordai ágak között soha nem fordult elő a Csafordai típusú névelírás. Így talán csak egy helyi hatás lehetett a Csafordai alak felbukkanása Vadkerten, egy ismert Csafordi név hatására, és talán nem ez volt a Csatordai név eredeti előzménye. ( Ha volt neki egyáltalán.)

 

Honnan jöhetett a Csatordai család Szegvárra, ami talán segíthet a néveredet felderítésében?

 

A nyelvészek szerint Szegvár nyelvjárás szempontjából egy homogén nyelvsziget, amire ugyan hatottak a környező nyelvjárások -de jelentősen eltér azoktól. ( Tehát volt betelepülés a környező falvakból, de nem ez volt a meghatározó.)

Szegvárt 1827-ben telepítette újra a tulajdonosa Károlyi Sándor,  a saját és felesége birtokairól, katolikus magyarokkal.

Ezt a nyelvészek is megerősítik, amikor Szegvár nyelvjárásának alapjaként egy palócos-jászos eredetű nyelvjárást határoznak meg, amelynek származási vidéke Eger- Pásztó környéke.

Állításuk szerint erre az alap nyelvjárásra volt valamennyi hatással a környezetének nyelvjárása, de ezen kívül más jelentős magyar nyelvjárási hatás, vagy más nyelvi hatás (német, szláv) nem érte. 1830-ban járt itt Bél Mátyás, aki szintén azt írja Szegvárról, hogy magyarok telepítették újra.

Ezekből az adatokból úgy látszik, hogy magyarok lakják a falut.

 

Az anyakönyv 1742-től kezdődik, és a családi nevek - amennyire persze ezt lehetséges azokból megítélni- arról tanúskodnak, hogy a többség magyar. De akadnak azért olyan nevek is kisebb számban, amelynek viselői lehetnek katolikus déli szlávok, németek, szlovákok.

 

Tehát a Csatordai család származása az itt rendelkezésre álló adatokból nem megállapítható.

 

A nevük eredetének kibogozása pedig továbbra is a nyelvészre vár, - LvT-re- aki talán megfejti, hogy

volt-e esetleg egy szláv, horvát- szlovák, vagy egy német előzménye a névnek, vagy teljesen máshol van a megoldás. 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: ESZ-361 (14011)