A meghirdetett főzőknél nem bruttó, hanem nettó térfogatot adnak meg. Legalábbis a normálisabbak.
Pl, a 100 L-es főző, X ft-ért. Itt az üst befogadó képessége max 100 liter. Erre megy a sisak, aminek van egy felülete, térfogata, de nem kell hozzáadni.
Ha a sisak legalább 25-30%, azaz a 100L-esre van egy 25-30 liter, és szép magas, (és legalább egy 3/4 -es csatlakozó csővel van! ) akkor a 100 literes üstöt szinte tele rakhatod.
Nem tud annyira felhabzani. Esetleg egy kis Foalmsol habzásgátlót kell a tetejére tenni.
Kipróbálás, beüzemelés és fél üstös tesztelgetések után én egy 100 L-es üstöt úgy 80-90 L-ig raknám meg.
Aztán egy jó kis híg és jó alkoholos cefrével megdúrantanám 100 literrel.
Nekem már sikerült egy 50 L-es üstbe 55 litert beletennem.
Dupla falú, és a sisakon volt biztonsági szelep is.
Megpakoltam az üstöt, majd a közepére rátettem még egy 5 liternyi darabos alma cefrét.
Örültem, hogy megoldottam.
Aztán mikor szétszedtem a főzés után, már nem örültem annyira. Hiába jött le több mint 5 liter alszesz, de a hőtágulás és a hülyeség kéz a kézben együtt jár és több mint 5 liter a padlóra került.