Törölt nick Creative Commons License 2015.08.31 0 1 114778

Kösz...:)

Sok oldal van a neten ahol írnak a pálinkafőzésről, tapasztalatokról, módszerekről, elméletekről. Ezek nem mindig egyeznek, de az alapoknál nincs eltérés.

Aztán a gyakorlati alkalmazás során évek, évtizedek alatt sokakkal megtörténik, hogy ugyanúgy csinálva ugyanazt, néha más eredmény születik. Ami kérdéseket generál. Sokszor olyan kérdéseket amelyekre nincs válasz, vagy pontosabban még nincs válasz, de előbb utóbb csak lesz. Jó példa erre Miklós hsz-e az utópárlatban lévő aromákról.

Nekem meg ez a vesszőparipám, az illatok, ízek világa. Olyan összetett, hogy szinte csak kérdések léteznek a témában, nagyon kevés a válasz.

Egy konkrét példa erre a te bírspálinkád, ahol vagy van illat, vagy nincs. Ha minden esetben szűrsz, akkor is eltérő lesz évjáratonként az érzékelhető aroma mennyisége, illetve inkább az intenzitása, s ugyanúgy történik, ha soha nem szűrsz.

Az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre jogos az a válasz, hogy maga a gyümölcs sem ugyanaz, a minősége nagyon évjárat függő. (mennyi eső, mennyi napsütés, milyen hőmérséklet ingadozás, ezek eloszlása, stb). Az is jó válasz, hogy talán a cefrézés nem ugyanúgy történt, vagy akár a főzés sem. S van még néhány jó válasz, s a válaszok mindegyike igaz, persze esetenként más dominál, de érthetővé válik az eltérés.

Amit eddig írtam, ahhoz nem kell tapasztalat, ezeket az ismereteket össze lehet szedni.

A tapasztalat akkor következik be, amikor a gyerek véletlenül bírspálinkát tölt a tesója félig ásványvízzel teli poharába, vagy kóstolás után nem lesz elmosva a pohár, vagy hígításnál véletlenül megszalad a kéz, s túlhígul a pálinka, vagy összetörik a leejtett pálinkásüveg a konyha kövén. S az a bírspálinka ami nem, vagy csak alig, vagy kevéssé adott bírs illatot, hirtelen ontani kezdi, persze nem minden esetben. A leírtak nyilván nem egy-két év alatt következnek be, sok év, sok bírspálinka kell hozzá, de ha aztán már tudatosan hoz létre az ember hasonló helyzeteket, s az eredmény is ugyanaz, akkor ez már tapasztalat.

A leírt esetben az a tapasztalat lényege, hogy ott van az fránya illat a bírspálinkában, csak valamitől nem jön elő.

S a kérdés az, hogy vajon mitől, miért történik így. S az ember (az öreg róka, bár sokkal inkább öreg mint róka), elkezd információkat gyűjteni, s vagy jut valamire vagy nem....

Ennyi lenne a válaszom, de lehet hogy ennyi is túl sok....

 

Előzmény: cenus (114752)