Mezőbándi Creative Commons License 2015.08.30 0 0 14032

Re "Joannes Revai Dzurek "

 

A gazdasági kapcsolat csak feltételezés részemről. Végül is csak anyakönyvet látok, abból is a soványabb adattartalmú félét (pl. házasságnál, gyerek halálozásánál nincsenek szülők; foglalkozások is csak elvétve vannak feltüntetve). Még csak annyi sem derül ki, hogy esetleg házatlan zsellérekről van-e szó, akik egy másik család portáján laknak, és talán innen a ragadványnév. (Végül is nagyjából te is ezt a motivációt írod, és akkor mindkét elmélet igaz lenne: a valahol lakás egyúttal gazdasági kapcsolat is egy házatlan zsellér esetén.)

 

Csak annyi biztos, hogy ebben az anykönyvben máshol nem ütött szemen a feleség neve a férj ragadványneveként, ezért gondoltam, hogy ez kivételes egybeesés, és más lehet az eredeti motiváció.

 

Ja, és igen, más szaporább családoknál is vannak ragadványnevek. Pl. a Vrchovina esetében. De nem csak szapora családoknál.

 

Amúgy látszólag a gazdasági kapcsolat sem mindig magyarázza a motivációt, mert többször is van olyan családnév ragadványnévként, amelynek amúgy nincs "saját jogú" viselője a településen (pl. a Buob vagy a Gálik). Persze a gazdasági kapcsolat nem csak településen belüli lehet - de pusztán anyakönyv alapján azért nem akarom túlkombinálni az elméleteket.

Előzmény: 2xkiss (14031)