Törölt nick Creative Commons License 2015.08.30 0 1 114714

Némi kiegészítésre szorul még a hsz.

Teljesen nyilvánvaló, hogy az a sötét olajos izét kozmaolajszűrővel el lehet távolítani, de attól tartok, hogy így hasznos aromaanyagok is el lesznek távolítva., s mivel az elválasztás a cél, ezért jött a viszkozítással való elválasztás ötlete. Ugyanis abban a sötét, olajos izében nyomokban sem érzékelek jó illatokat. Abban sem vagyok biztos, hogy a fazék íz benne van, de ez majd menet közben kiderül.

S az hogy a kozmaolajszűrés nem igazán tetszik, az nem azt jelenti, hogy soha nem szűröm. Nem gondolom, hogy a "soha" vagy a "mindig" a legcélravezetőbb minden esetben. Tehát van amikor savazok, van amikor nem, van amikor pektinbontót használok, van amikor nem, ugyanez vonatkozik az élesztő használatra és a kozmaolajszűrésre is. Az idén jóval többször kell szűrnöm mint tavaly, talán az időjárás miatt.

Egy igen egyszerű és olcsó szűrőm van, évekkel ezelőtt már tettem be róla képet, most egy kis magyarázatot  fűzök hozzá:

Tejfölös pohár kifúrva, a furatban egy villamosipari tömszelence. (általában műanyagot használ a villanyszerelő, ez korrozióálló acél, de ugyanaz a szerkezeti felépítése). A hajlított rézcső elforgatható benne, a forgatással szabályozható a folyadékszínt, ami pl. arra jó, hogy a végén tetszőleges mennyiség kiengedhető belőle. Nem a legalján van a furat, így ha az alszesznél nagyobb fajsúlyú valami keveredik bele, akkor az az alján, a könnyebb fajsúlyú meg a tetején gyűlik össze. Jégkockával célszerű hűteni. A rézcső súlya miatt üresen felborul, ezért egy szép kavicsdarab egyensúlyozza ki az alján.

 

 

Előzmény: Törölt nick (114515)