Kempingez Creative Commons License 2015.08.30 0 0 2499

Szerintem, ilyenkor még több fiasítás kéne hogy legyen. Mert kell a telelő népesség is, a most még vannak nyári méhek is amelyek rövidesen elpusztulnak. Bár minden év más, volt olyan esztendő amikor szeptember 10.-én már nem volt semilyen fiasítás, vagy éppen az ellenkezője. Főleg a kölyök családoknál ahol még szeptember közepén is nyárira jellemző kiterjedt fiasítást ápoltak. Nállam most a gyengébbeknél is volt minimum 3 keretnyi táblás fiasítás. De "kellett" is hogy szaporodjanak mert főleg az egyik sort érintve volt egy enyhébb mérgezés is a hónap elején. Szerencsére már akkor is bőséges fiasítás volt tartalékban, amelyek zöme már kikelt a hidegfront előtt, és alatt. 

A napraforgó hordása most elhúzódó volt, így elég sokáig korlátozva volt az anya a behordott méz álltal. Már ez egy jelentős népesség csökkenést eredményezhet önmagában is.

Baj esetén ehhez szokott társulni az atka feldúsulása, az öregedő kevés népű egységek, könnyen össze is omolhatnak ebben az időszakban. Az atkával karöltve vírusok, és a Nosema is támadhat, mind kettőnek a tünete lehet a mászkálás, röpképtelen méhek a kaptár előtt. Az atka miatt "sodrott" szárnyúság, míg az újkori Nosema miatt külső látható eltérések nincsennek. De mind a kettő jelenlehet egyszerre is. Akár mérgezés álltal elpusztult, kiölltött szipókájú méhek is találhatók az  elpusztultak között.

Az akác utáni atkagyérítés, és a napraforgó utáni is lényeges. De minden egyéb ok nélkül is a méhanyák julius közepétől már fokozatosan csökkentik petézésük mennyiségét. Természetesen az adott hordási körülmények is erőssen befolyásolják teljesítményük. 

Ezért, amikor már túljutottunk a felfelé ívelő fejlődési szakaszon minden be,  vagy be nem avatkozásnak fokozott jelentősége van. Akár könnyen katasztrofális kimenetele is lehet. Ellenben az aktív fejlődési szakasszal, ott szinte bármi méhész hibát tudnak, a méhek spontán korrigálni. Tehát a betelelés kényes szakaszának a kellős közepén vagyunk. Bár furán hangzik ez ebben a hősegben.

 

Előzmény: Jam Clerk (2497)