Törölt nick Creative Commons License 2015.08.29 0 0 137167

Ha valaki csak simán elindít egy Ghost vagy hasonló programot, partíciót lemezképbe, az lényegében csak a fájlrendszert tömöríti össze, a lapozó- és hibernációs fájl kihagyásával. Fő különbség egy ZIP/RAR programhoz képest, hogy visszaállításkor helyreteszi a bootszektort is, valamint nincsenek számára olvashatatlan fájlok, jogosultsági korlátozások, visz mindent.

 

A Ghost esetében ilyenkor paraméterrel lehet kényszeríteni a szektorszintű másolást.

 

HDD --> HDD klónozáskor a szektorszintű másolás alapértelmezett, ehhez a céleszköznek pontosan ugyanolyan, vagy nagyobb méretűnek kell lennie, és baromi lassan megy.

 

Sajnos fogalmam sincs, hogy a modernebb, fizikailag egy, esetleg két(főleg ez utóbbi) tányérból álló hdd-k esetén mindez hogy működik.

 

Lényegtelen, a klónozó program csak ugyanazt látja, amit a diskeditorban is látunk. 512 byte méretű szektorok, sorban, egymás után. Legelső (0.) az MBR-szektor és így tovább, ezeket kell sorban átmásolni.

 

Az sincs megkülönböztetve, hogy egy track 63 szektor, nincs ma már jelentősége. Pláne, mióta az első partíció kezdetét sem lehet a klasszikus módon, a 2. track kezdetére tenni, mivel az SSD-k, illetve Advanced Format HDD-k is 4k blokkon érzik jól magukat (8 szektor), ezért legalább 8x8 = 64 szektor eltolás szükséges. Vagy ennek többszöröse.

 

Az meg már a firmware magánügye, hogy a szektorokat fizikailag hová rendezi, de általában a lemez szélén kezdi. Ez kitűnik a kerületi sebességből is, ami folyamatosan csökken, ahogy halad befelé a fej:

 

 

De a fenti kép soha nem bizonyítja, hogy egytányéros lenne, mert kéttányérosnál is meg tudják így oldani, hogy a kiosztás váltogat a tányérok között, így halad folyamatosan befelé.

 

Alábbi kép láthatóan más szektorelrendezésre utal, de mint említettem, ez nem minden többtányérosnál ütközik ki ilyen szépen:

 

Előzmény: Törölt nick (137162)