GPS Creative Commons License 2015.08.28 0 0 7123

 

"egyszerű, nem ő énekel; nagyon hallatszik az eltérés a két hang között..."

 

Áhh, nem kell ilyen körmönfont maffia-összeesküvésekre gondolni. Nincs már szükség ilyesmire.

 

A teljes hangfeldolgozás ma már digitális - voltaképen apró digitális mintákból rakják össze a nótát, amit a művésznő jól-rosszul felénekel.

Innentől már a számítógépeké a szerep - hangamagasságot-hangszínt...illetve bármit tudnak rajta módosítani.

 

Közismert a profi világban az "Autotune" nevű progi (klikk rá, mert érdemes).

 

Ez képes még on-line is korrigálni egy-egy félrecsúszott hangot - annyira, hogy még élő koncerteken is használják, mert milisecundumokban mérhető a késés amit okoz - ember nincs aki észrevegye, hogy amit hall, azt előbb digitálisan megmacerálták a jobbnál-jobb gépek.

 

Így hát nincs fals hang (a rendszer képes akár egy teljes hangot is "utánahúzni" úgymond) - pláne ha előtte beadják neki a hangnemet amibe a nóta íródott - onnantól nem lehet hibázni.

Illetve lehet - csak a kimeneten ebből a hibából már semmi sem hallatszik.

 

Gyakorlat: Lemez- (klipp) felvételeknél ma már szinte kötelezően használják - mert annyira drága a stúdió-idő, hogy egy kis félrecsúszott hangért nem kifizetődő újravenni az egészet. Nagyon nem.

 

De ez nem minden. Ha tegyük fel az előadó picit "szelypít" - legyetek erősek - hozzáértő hangmérnök azonnal elkapja a nemkívánt "sz" hangokat, mintát készít belőlük és beadja a gépnek mínusz jellell, hogy "azok márpedig ne".

 

Nekem egy nagyon kezdetleges kis hangkezelő progim van a gépemen (egy kütyü mellé adták a szoftvert) - de az ilyen mutatványt még ez is tudja.

 

Na most képzeljétek el, hogy miket tud egy sok(tíz)ezer dolláros, professzionális stúdió-szoftver.

.

Előzmény: yazziedee (7121)