bela300 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 137088

S.O.S! :-(

 

Sziasztok.Leírok minden pontosan hogy miről van szó,hát ha bármelyik részletnek jelentősége lehet.

Tehát adott egy lassan két éves 3 terás Seagate 3TB 7200Rpm 64MB S-ATA3 belső merevlemez (op rendszer ha számít Windows 7 64 bit Ultimate,ami nem ezen a HDD-n van),amely már egy jó ideje néha,de tényleg csak néha,tehát nem rendszeresen fura prittyegő hangot adott.És amelyre 3 napja a HD Sentinel 4.60 PRO egyszer csak kiírta hogy a kondíció már csak 52%-os,meg azt hogy

"A lemez felületén található 48 hibás szektor (reallocated sectort count 0->48), mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.

A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 3802 alkalommal."

Ez utóbbit már egyébként régóta kiírta,az nem újdonság,való színű a prittyegéssel függ össze.

A HD Tune is jelzett problémát,a Reallocated sector count sor-t warning-gal jelölte,az Interface CRC error count sort pedig attention-nal.Bár az error scan-be átmenve rossz szektorokat nem talált,még normál,tehát nem quick scan-nel sem.

Ráküldtem a windows check disk-ét,ami nem talált semmit,így javítandót sem.Még akkor sem amikor mindkét pipát bejelöltem,tehát A fájlrendszer hibáinak automatikus javítása és a Szektorhibák keresése és kísérlet javításukra jelölő négyzetet is.Igaz ekkor még jól is működött a lemez.Ezt onnan is tudom hogy még normális sebességgel tudtam róla másolni,amit azért is kellett mert gondoltam csinálok egy töredezettség mentesítést optimalizálással is azért,ártani nem árthat.Méghozzá az Auslogics Disk Defrag 6.0.1.0-t választottam erre a célra,mert ezzel a programmal régebben elégedett voltam.

De ártott :-( Legalábbis gondolom hogy köze lehet ahhoz ami utána történt.Ugyanis aztán amikor most este bekapcsoltam a gépet először nem is látta a windows a lemezt!Meg a HD Sentinel meg a HD Tune sem,semmi.Aztán miután egy másik lemez adatkábelét rádugtam már fel lett ismerve.Ennek egyébként nem is értem a miértjét,mármint hogy azzal a kábellel amivel eddig működött most miért nem.

De van egy nagy probléma: hogy a lemez egyértelműen rossz lett :-( A HD Sentinel szerint nincs változás,de a HD Tune folyamatosan növekvő retired és unstable sectorokról számol be.Az előbbinek 5 perc alatt 16-tal,míg utóbbinak 64-gyel nőtt meg a száma!Konkrétan így nézett ki a dolog kb. 1 órája,amikor legutoljára futtattam a HD Tune-t:  Azóta ki tudja mennyinél jár már és még mennyinél fog :-(

És rendszeresen fagyogat a pl. a Total Commander-ben is,úgy értem ha pl. egy könyvtárt akarok megnyitni rajta nagyon sokat képes gondolkodni rajta.

De a legnagyobb gond nem is az hogy tönkre ment a lemez,hanem az hogy már másolni is alig tudok róla :-( Majdnem 4 óra kellett egy 26 gigás mappa átmásolásához.Átlag 4-5000 kbyte/mp sebességgel másolt,max. 8000-rel,de elég sűrűn percekre szinte leállt a másolás,annyira belassult.Vagy talán meg is állt.Egyszer mértem,4,5perc párezres sebesség után 3,5 perc teljes vajúdás.Kb. így ment.Egyetlen vigasz hogy egyszer sem állt le teljesen a másolás,csak hát az a baj hogy ezzel tempóval karácsonyra se másolom át a kb. 2700 giga adatot.Már ha addig egyáltalán még működne.

Amit leírtam az alapján mit gondoltok mi a baja a lemeznek és mit csinálhatnék vele hogy legalább még le tudjam normális kb. 90000 kbyte/mp másolási sebességgel menteni róla az adatokat?Check disc-et már csinálom újra szektorhiba kereséssel és javítással mert ha ilyen ütemben romlik a lemez akkor valamit csak tenni kell.Ha ez sem fog segíteni semmit (még vagy 6 óra mire ez kiderül) esetleg valami lemez javító programmal érdemes lehet-e még próbálkoznom?Ha úgy gondoljátok segíthet ti melyiket ajánlanátok?

Gondoltam arra is hogy megpróbálok még egy töredezettség mentesítő programot,a Wise Disc Cleaner töredezettség mentesítő,optimalizáló funkciója egyszer bevált,amikor egy Western Digital lemezt hozott vissza majdnem 100%-os állapotba.Bár ezzel szerintem már elkéstem.

Szóval mit tanácsoltok,mit tehetnék még gyorsan hirtelen?Magam nem merek már semmilyen programba sem kezdeni,nehogy csak még tovább rontsam a helyzetet.

 

Előre is köszönök minden segítséget!